Najboljši način, da dojenčka nežno uspavate, so uspavanke

0
701
spanje_na_rokah

Čeprav dojenčki potrebujejo veliko spanja, se lahko pri mnogih dojenčkih pojavijo problemi s spanjem, uspavanjem in zbujanjem ponoči. Kako reagirati kot mama, ko dojenček joka, namesto, da bi spal? Pomembno je, da ne izgubite živcev in reagirate mirno. Mnogi dojenčki imajo težave z uspavanjem, zato naj vam bo v tolažbo, da niste edini.

Najboljši način, da dojenčka nežno uspavate, so uspavanke. Kar je pri uspavankah zares pomembno, je lepa melodija in vaš glas, ki pomirja otroka. Nekatere dojenčke pomirja tudi, če ga malo zazibate ali ponosite okoli. Stik z maminim telesom včasih deluje kot čudež. Če ste zaradi dojenčkovega nenehnega joka že povsem obupani, se posvetujte s pediatrom, ki lahko tudi preveri, ali je z otrokom kaj narobe.

Kaj lahko storite vi

spanje_na_rokah

Pred spanjem se prepričajte, da ima vaš otrok suho plenico. S polno plenico se vaš dojenček ne bo počutil prav nič udobno. Četudi mora biti otroška posteljica toplo gnezdo, v njej ne sme biti preveč stvari. Blazine in odeje poskrbijo za kopičenje toplote, zaradi česar se vaš dojenček lahko začne hitro potiti. Bolje je, če je posteljica bolj prazna in ima v njej otrok dovolj prostora. Pazite tudi na to, da je temperatura v otrokovi sobi ravno prava – da ni prevroče in ne prehladno.

Mir pred spanjem

Otrok naj se pred spanjem ne igra aktivno. Dojenček, ki se v trenutku, ko bi moral v posteljo, še vedno igra, seveda ne bo želel v naslednjem trenutku že spati. Zato se mora otrok pred spanjem umiriti. Pred spanjem mu povejte pravljico ali pa se ukvarjajta s kakšno podobno mirno dejavnostjo. Pomembno je, da imate vedno enak obred pred spanjem – na primer hranjenje, umivanje, previjanje, zgodbica, poljubček za lahko noč in spanje.

Preberite tudi:

Uspavanke

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here