Najboljše za mamo in otroka- 24-urno sobivanje

0
551
male_rokice

Skoraj vse porodnišnice omogočajo mamam, da imajo svojega dojenčka v sobi pri sebi. Poleg vaše postelje stoji otroška posteljica z novorojenčkom. Tako ga lahko kadar koli vzamete k sebi v posteljo, ga oskrbujete, po potrebi pristavite ali se z njim crkljate po mili volji. Prednosti 24-urnega sobivanja so nesporne:

  • Hitreje spoznate svojega dojenčka, njegove potrebe in načine vedenja.male_rokice
  • Zlasti pri prvem otroku lahko pod strokovnimi navodili otroške medicinske sestre vadite previjanje, oblačenje, umivanje in kopanje. Pri tem dobite tudi določeno gotovost in vas ni več strah, da boste doma naredili kaj narobe.
  • Tudi oče ter sestre in bratje tako hitreje spoznajo novega dojenčka, saj ga lahko med obiski prijemljejo in vzamejo v naročje. Pred tem si morajo roke temeljito umiti z milom.
  • Dojenčka lahko po potrebi nahranite. Tako steče dojenje hitreje, kot pri mamah, ki jim otroke prinesejo samo ob določenem času.
  • Novorojenček je od vsega začetka deležen bližine, nežnosti in varnosti, ki jih potrebuje, da razvije zaupanje v okolico. Otroci, ki so ves čas ob materi, jokajo večinoma manj, so bolj sproščeni in bolje spijo kot drugi.
  • Mame, ki imajo dojenčke vedno ob sebi, manj trpijo zaradi depresivnega razpoloženja v tednu, ko so še v postelji.

Vir: Otrokovo prvo leto

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here