Najboljša preventiva je cepljenje

0
272

Jesenski in zimski meseci so sicer najbolj primerni za pravočasno zaščito pred klopnim meningoencefalitisom (KME), vendar cepljenje lahko opravite tudi pozneje. Za učinkovito zaščito so potrebni trije odmerki cepiva. V Sloveniji sta na voljo dve cepivi proti klopnemu meningoencefalitisu.

Številni vedo, veliko jih pa tudi ne ve, da je klopni meningoencefalitis virusno vnetje možganov in možganskih ovojnic, ki se običajno pokaže dva do tri tedne po vbodu okuženega klopa. Bolezen večinoma poteka v dveh zamahih; začetnemu obdobju z vročino, glavobolom, utrujenostjo in slabim počutjem, ki najpogosteje traja manj kot en teden, sledi nekajdnevno izboljšanje, nato pa – ko virus preide v možgane – poslabšanje z visoko vročino, hudim glavobolom in bruhanjem, pogosto tudi s tresenjem prstov rok in jezika, včasih z motnjami zavesti in ohromitvijo mišic. V Evropi umre približno odstotek obolelih, pri petih odstotkih ostanejo trajne ohromitve, pri dobri tretjini bolnikov pa bolezen pusti neprijetne posledice, kot so glavobol, slabo počutje, utrujenost, motnje spomina in mišljenja, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja.

Klopni meningoencefalitis se pojavlja sezonsko, največ primerov okužbe je med aprilom in novembrom, kar je povezano z biološko aktivnostjo klopov.

Cepljenje je priporočljivo za vse, ki se gibljejo na prostem

Cepljenje je eden izmed najbolj učinkovitih ukrepov zaščite pred klopnim meningoencefalitisom, pravi asist. dr. Marko Pokorn, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana in dodaja, da je smiselno za vsakogar, ki se v Sloveniji giblje v naravi. »Cepljenje proti KME je obvezno za vse dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe ter pri osebah, ki so zaradi narave svojega dela izpostavljene vbodom klopov in klopnemu meningoencefalitisu. To velja za gozdarje, lovce, terenske delavce, vrtnarje in vojake … Prav tako je potrebno cepljenje vseh laboratorijskih delavcev, ki se pri svojem delu srečujejo z omenjenim virusom. Poleg navedenih skupin je cepljenje proti KME priporočljivo za vse osebe, ki se gibljejo na prostem v območjih, kjer je omenjena bolezen endemična oziroma prisotna. To pa z redkimi izjemami velja za vso Slovenijo.«

Endemično območje je večji del Slovenije, razen predela tik ob morju; regiji z največjo obolevnostjo sta Koroška in Gorenjska, visoka pojavnost bolezni je tudi v osrednjeslovenski in celjski regiji.

Na voljo dve cepivi

Najboljši čas za cepljenje proti KME je v zimskih mesecih. Za zadovoljivo zaščito je potrebno dobiti vsaj dva odmerka cepiva pred začetkom sezone klopov oziroma pojavnosti klopnega meningoencefalitisa, pravi Marko Pokorn in dodaja, da imamo v Sloveniji na voljo dve cepivi proti KME. »V obeh primerih gre za cepivo, ki vsebuje inaktiviran virus. Cepivi se med seboj razlikujeta v vrsti virusa KME: v cepivu FSME-Immun je sev virusa iz Avstrije (sev Neudorfl), v cepivu Encepur pa je sev virusa iz Nemčije (sev K23). Primarno cepljenje je pri obeh cepivih enako, za zaščito so potrebni trije odmerki cepiva, ki se navadno dajo po shemi 0,1 do 3 in 5 do 12 mesecev. Shemi se malce razlikujeta pri posameznih cepivih, vendar je pomembno, da pred sezono aktivnosti klopov prejmemo vsaj dva odmerka cepiva. Zato lahko uporabimo hitro shemo cepljenja, ki pri cepivu FSME-Immun pomeni cepljenje v obdobju 14 dni in nato s tretjim odmerkom po 5 do 12 mesecih. V primeru cepiva Encepur pa se daje tri odmerke v obdobju 21 dni (se pravi en teden in tri tedne po prvem odmerku), poživitveni odmerek pa je treba prejeti po 12 do 18 mesecih.«

Na vprašanje, katero cepivo je bolj prijazno do uporabnika in kdaj je cepivo smiselno zamenjati, Marko Pokorn odgovarja: »Obe cepivi učinkovito preprečujeta okužbo s KME in sta primerljivi po učinkovitosti in pogostnosti neželenih učinkov. Po cepivu FSME-Immun so ugotavljali nekoliko boljši imunski odziv, merjen s koncentracijo protiteles, vprašanje pa je, kakšen je klinični pomen omenjene ugotovitve. Je pa vsekakor primarno cepljenje bolje opraviti s cepivom enega proizvajalca. Raziskave so pokazale, da je bil poživitveni odmerek s cepivom FSME-Immun primerljivo učinkovit, ne glede na to, s katerim cepivom je bilo opravljeno primarno cepljenje.«

Kdaj je cepljenje najbolj učinkovito
Cepljenje proti KME poteka vse leto, najbolje pa je, če cepljenje opravite kakšen mesec prej, preden postanejo klopi dejavni. Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih. Prva dva odmerka naj si sledita v razmaku enega meseca, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9 do 12 mesecev, nato so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, naslednji si lahko sledijo na 5 let. Če začnemo s cepljenjem pozneje, na primer v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitni nivo protiteles. Za učinkovito cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva.
Ogroženost s KME
Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je v Sloveniji obvezno in tudi urejeno za tiste, ki so izpostavljeni okužbi KME pri opravljanju svojega dela. Priporoča se vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer je tveganje za okužbo visoko. Endemično območje je večji del Slovenije, razen predela tik ob morju; regiji z največjo obolevnostjo sta Koroška in Gorenjska, visoka pojavnost bolezni je tudi v osrednjeslovenski in celjski regiji.
DELI

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here