PorodNajbolj razširjene metode sprožitve poroda

Najbolj razširjene metode sprožitve poroda

V razvitih državah je delež sproženih porodov okoli 25 %. Za metode sprožitve poroda se odločijo v primerih, ko so porodničarji mnenja, da je stanje ploda, matere ali obeh takšno, da je potrebno ukrepati in nosečnost zaključiti. Tehtajo med odločitvama, da nosečnost ob nadaljevanju zdravljenja in nadzora nadaljujejo (ekspektativni pristop) in med postopki za sprožitev poroda (aktivni pristop). Ko predlagajo sprožitev poroda so mnenja, da stanje ploda in/ali matere še ni kritično, vendar zahteva ukrepanje.

Metode sprožitve poroda

Luščenje plodovih ovojev (stripping).

Porodničar gre pri notranji porodniški preiskavi s prstom skozi maternični vrat in odlušči plodove ovoje v premeru 1 do 2 cm od notranjega materničnega ustja. To povzroči tvorbo prostaglandinov. Prostaglandini, ki v tem primeru nastanejo naravno v plodovih ovojih in sluznici maternice, so snovi, ki sprožijo popadke in mehčajo maternični vrat.

Mehanska razširitev materničnega vratu z balončkom.

V predel nad notranjim materničnim ustjem se vstavi napihljiv balonček. Ta mehanska razširitev materničnega vratu poveča naravno tvorjenje prostaglandinov, ki sprožijo nastanek popadkov. Nastajajo tudi različne druge molekule, ki mehčajo maternični vrat.

Predrtje plodovih ovojev (amniotomija).

Porodničar naredi notranjo porodniško preiskavo, preveri stanje materničnega vratu in preveri položaj vodilnega plodovega dela ter s posebno kljukico predre plodove ovoje. Amniotomija poveča nastajanje prostaglandinov in dvigne njihovo koncentracijo v krvnem obtoku nosečnice. Ta dvig v koncentraciji prostaglandinov sam po sebi pogosto ni dovolj za dober začetek poroda in njegovo nadaljevanje. Zato je za optimalno sprožitev poroda pogosto potrebno ob amniotomiji ali kmalu po njej dodati tudi infuzijo oksitocina.

Uporaba prostaglandinov.

V nožnico, v bližino materničnega vratu se vstavi tablete, gel ali trak, ki vsebujejo prostaglandine. Prostaglandini preko sluznice nožnice in materničnega vratu prehajajo v telo nosečnice in sprožijo nastanek popadkov in mehčanje materničnega vratu.

Infuzija oksitocina.

Oksitocin je molekula, ki naravno nastaja v možganih (v hipotalamusu). V medicinske namene uporabljajo identično molekulo, ki je sintetizrana v laboratoriju. Infuzija oksitocina povzroča krčenje mišičnih vlaken maternice preko posebnih receptorjev v celični membrani. To je metoda sprožitve poroda, ki jo le redko uporabljajo samostojno. Običajno jo kombinirajo s hkratnim predtrjem plodovoih ovojev ali kot nadaljevanje postopka sprožitve po uporabi prostaglandinov.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj