Na obisk k Trubarju

0
1186

Trubarjeva domačija na Rašici v občini Velike Lašče je od Ljubljane oddaljena komaj 30 km in je kot nalašč za družinski izlet.

4Kidz

Domačija že 30 let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika. Obnovljena je bila leta 1986, njen osrednji pomnik pa predstavlja hiša z mlinom in spominska soba.

V spominski sobi, ki že navzven odseva temačnost 16. stoletja, vas bo vodnik seznanil z glavnimi poudarki o Trubarjevem življenju in delu ter pomenu prve slovenske tiskane knjige. Kako so vezali knjige v Trubarjevem času, se boste lahko seznanili v knjigoveznici zavoda Parnas (po predhodnem dogovoru).

Obiskovalcem je na ogled tudi žaga venecijanka z žagarsko zbirko, galerija Skedenj z likovnimi razstavami in Trubarjevo čitalnico. Za okrepčilo je na voljo krčma Trubarjev gaj.

Trubarjeva domačija je odprta od ponedeljka do petka, od 9. do 17. ure, v soboto, od 9. do 12. ure in v nedeljo, od 10. do 17. ure.*

*V zimskem času do 2. aprila je odprta le za najavljene obiskovalce.

Notranjost Temkovega mlina
Notranjost Temkovega mlina
Žagarska zbirka na Temkovi žagi
Žagarska zbirka na Temkovi žagi

Ker leži Trubarjeva domačija sredi neokrnjene narave, predstavlja tudi odlično izhodišče za izlete v okolici. Lahko se odpravite peš po Velikolaški kulturni poti ali Učni gozdni poti Turjak-Rašica, s kolesom po Mišji dolini ali do Roba, kjer se sprehodite po geološki poti do Kobiljega curka, ali pa se zgolj zapeljete z avtom do Sv. Primoža na Zgončah ali na Veliki Osolnik in uživate v razgledu na Velikolaško pokrajino.

Trubarjeva domačija, Rašica 69, 1315 Velike Lašče; T: +386 1 788 10 06; e-pošta: [email protected]

Občina Velike Lašče, Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče; T: 386 1 781 03 60; e-pošta: [email protected]

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here