Mumps

0
1493

Kako prepoznate, da ima otrok mumps?

Mumps je virusna bolezen. Pojavlja se predvsem pri otrocih, vendar lahko zbolijo tudi odrasli. Mumps se običajno prenaša preko kapljične infekcije, torej preko kašljanja ali kihanja. Od okužbe do pojava bolezni običajno mine 12-25 dni. 3 dni pred in 9 dni po prvih simptomih mumpsa je bolezen zelo nalezljiva. Otroci morajo biti v tem času izolirani, da se ne okužijo tudi sorojenci ali otroci v vrtcu.

Simptomi mumpsa

Simptomi so: otekle obušesne žleze slinavke in nastala »otekla čeljust«. Ta oteklina je običajno zelo boleča. Oteklina se običajno začne samo na eni strani. Po dveh do treh dni otečejo še žleze slinavke na drugi strani. Pojavi se oteženo žvečenje in požiranje, kot tudi utrujenost, izguba teka in povišana telesna temperatura. Občasno otečejo bezgavke. Mumps lahko povzroči tudi številne druge bolezni. Najbolj pogosta je meningits. Ko se to zgodi, se otroci pogosto pritožujejo zaradi hudih glavobolov. Včasih mumps ne prizadene le obušesnih žlez slinavk, ampak tudi trebušno slinavko. V tem primeru so simptom mumpsa tudi hude bolečine v trebuhu. Mumps lahko povzroči tudi oteklino mod ali vnetje jajčnikov, kar je zelo boleče in lahko povzroči neplodnost.

Ustrezno zdravljenje

Boj proti virusu je skoraj nemogoč. Namesto tega poskusite z uporabo zdravil proti bolečinam. Če se pojavita meningitis ali prizadetost trebušne slinavke, jih je treba obravnavati ločeno. Pri povišani telesni temperaturi raje ne uporabljajte zdravil za zniževanje telesne temperature, če je to le mogoče. Bolj smiselno je, da se telo ohladi s hladnimi obkladki. Da bi se izognili zapletom ali okužbi, mora otrok ostati v postelji.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here