Možnosti za zanositev

Plodnost močno niha, zato nekateri pari potrebujejo več časa za zanositev. Pri parih z rednimi spolnimi odnosi bo približno četrtina žensk zanosila v prvem mesecu, 60 odstotkov v šestih mesecih, 80 odstotkov v prvem letu in 90 odstotkov do konca 18 mesecev. Včasih je treba čakati na zanositev dalj časa. Vzrok pri moškem ali pri ženski. Kajenje, uživanje alkohola in nekaterih zdravil, debelost, izpostavljanje toploti in kemikalijam vplivajo na število in kvaliteto semenčic. Manj ko je semenčic, manj je možnosti, da bodo preživele pot do jajčeca. Lahko pa se tudi zgodi, da jajčece ali semenčica zaradi poškodbe nista sposobna združitve. Včasih pa lahko tudi že oplojeno jajčece odmre po prvih delitvah. Pri ženskah kvaliteta jajčec pada z leti. Po 35. letu se lahko zgodi, da do ovulacije ne pride vsak mesec kljub redni menstruaciji. Kajenje, uporaba nekaterih zdravil, uživanje drog in alkohola lahko poškodujejo jajčeca. Pri nekaterih ženskah je lahko jajcevod neprehoden ali zabrazgotinjen, zaradi česar je onemogočeno napredovanje zrelega jajčeca. Če želite zanositi, lahko izboljšate svoje možnosti z upoštevanjem naslednjih navodil:

Redna vadba – Z redno vadbo ne izboljšate le telesne pripravljenosti, ampak zmanjšate stres, pripomorete k sproščenosti in boljšemu spanju.

Obisk pri zdravniku – Preverite, ali ste zdravi in v dobri telesni pripravljenosti.

Označevanje ovulacij – Pri tem si pomagajte z uporabo menstruacijskega koledarčka. Do ovulacije pride navadno 14 dni pred menstruacijo – preverjajte dvig telesne temperature. Uporabite lahko tudi pripomočke za odkrivanje začetka ovulacije, ki jih dobite v lekarni. V plodnem obdobju imejte spolne odnose najmanj vsak drugi dan.

Izogibanje kajenju – Kajenje ne škoduje le vašemu splošnemu zdravju, vpliva tudi na število semenčic vašega partnerja.

Uravnotežena dieta – Zaužijte zadostno količino vitamina B, ki ga najdete v mesu, ribah, jajcih in mleku. Še pomembneje je, da uživate folno kislino.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj