Motnje spanja pri otrocih

0
3287
Motnje spanja
Motnje spanja

Napačen prostor za spanje, slaba prehrana in stres so vzroki, ki lahko vodijo do motenj spanja pri otrocih. Premalo spanja povzroča utrujenost in lahko povzroča bolezni. Otroci potrebujejo veliko spanca, saj dojenčki spijo več kot dvakrat toliko kot odrasli. Starejši kot je otrok, manj spanja potrebuje. Malčki rabijo med 10 in 12 ur spanca dnevno. Za motnje spanja gre, ko otrok daljše obdobje spi manj, kot bi moral. Tudi to, da otrok ne more zaspati, kaže na motnje spanja. Pri malčkih in osnovnošolcih je stopnja motenj spanja okoli 20 odstotkov. Velik problem motenj spanja pri otrocih je, da se mnogi starši ne zavedajo, da njihovi otroci ne spijo pravilno.

Kako zaznati motnje spanja pri vašem otroku

Otroka čez dan pozorno spremljajte. Motnje spanja pri otrocih gredo pogosto z roko v roki s spremembo vedenja. Če je vaš otrok pogosto utrujen čez dan in se težko na nekaj osredotoči, je to lahko znak motnje spanja. Lahko pa je tudi obratno. Marsikateri otrok, ki spi premalo, je lahko preveč aktiven in ima veliko potrebo po premikanju, ki se lahko poveča do hiperaktivnosti. Ker do motenj spanja pri otrocih prihaja predvsem zaradi čustvenih razlogov. Če opazite, da  je otrok žalosten, depresiven in se ne druži z ostalimi otroki, ga mogoče kaj teži, zato se pogovorite z njim in mu pomagajte do rešitve.

Vzroki motenj spanja pri otrocih

  • Napačno mesto za spanje.
  • Pogost nadzor otroka med spanjem s strani staršev (otrok gibanje na območju spanja zazna podzavestno).
  • Slaba prehrana.
  • Psihološke težave.
  • Posledice motenj spanja pri otrocih lahko poleg utrujenosti in slabe koncentracije trajno poškodujejo zdravje vašega otroka. Visok krvni pritisk, debelost in diabetes je le nekaj primerov bolezni, ki jih lahko povzroči pomanjkanje spanja.

Izognite se stvarem ali vzrokom, zaradi katerih vaš otrok ne more spati. Otrok naj spi na mirnem kraju, kjer lahko spi nemoteno. Čeprav je težko, čim manjkrat poglejte k otroku v sobo. Naj otrok pred spanjem ne je preveč. Uvedite rituale pred spanjem. Za nasvet lahko vprašate pediatra.

Pozno je, vaš otrok pa noče zaspati? Kliknite tukaj in si preberite 9 uporabnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč, ko otrok ne bo želel spati.

Vir: Dreamstime

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj