Moški, ki je v oporo nosečnici

V pričakovanju očetovstva

Običajno je, da imajo očetje ob spremljanju nosečnice mešane občutke, še posebno če gre za prvega otroka in če se zanj počutijo odgovorni. Vstop v fazo očetovstva pomeni slovo od svobode zgodnjega odraslega obdobja. Po eni strani se lahko čutijo pomembnejši zaradi nove odgovornosti in ponosni, ker se bo rod nadaljeval, po drugi strani pa to prinaša večjo zavezanost družinskim obveznostim in s tem omejitev svobode, pa tudi to, da bodo deležni manj partnerkine pozornosti, saj je bo morala veliko namenjati otroku.

Sindrom Couvade

Povsem zdravi moški lahko v obdobju nosečnosti svoje partnerke doživljajo nekatere simptome nosečnosti, ki se pojavljajo pri nosečnicah: lahko jim je slabo, čutijo razbijanje srca, bolečine v trebuhu, napenjanje, se jim spremeni apetit, imajo krče v nogah ali bolečine v zobeh. Spremembe se lahko pojavijo tudi na psihičnem področju: spremeni se vzorec spanja, zmanjša libido, pojavi se tesnoba in depresivni simptomi.

Bodoči očetje si lahko tovrstne težave lajšajo s tehnikami sproščanja za obvladovanje stresa in aktivno pripravo na prihod otroka.

Vir: Healthline.com.

 

Trdna opora nosečnici

Če je med bodočima staršema prisotna globoka čustvena vez, bosta praviloma doživljala podobne občutke, tako prijetne kot tudi težke. Očetom je lahko v pomoč zavedanje, da je običajno, da nosečnica ni samo srečna in ponosna, temveč da še bolj kot oni preživlja zahtevno prehodno fazo. Priprava na obdobje materinstva še bolj kot za bodočega očeta prinaša za bodočo mamo omejitve njene svobode in kup bojazni, na primer ali bo porod tekel gladko, ali bo otrok zdrav, ali bo imela dovolj mleka, ali bo otroku nudila dovolj ljubeče pozornosti, ali ji bo partner dovolj v pomoč. Če si bo partner vzel čas za pogovor o njenih in svojih stiskah, pa tudi za pomirjujoč objem, bo obema veliko lažje.

Vseživljenjsko učenje in šola za starše

Šola za starše je dragocena priložnost za intenzivnejšo pripravo na novo življenjsko fazo. Tudi če za starševstvo podedujemo določeno mero talenta, brez učenja in vaje ni možno doseči mojstrstva. Šola za starše naj zato ne bi bila le nekajdnevni tečaj, temveč vseživljenjsko učenje.

Doživljanje samega poroda v porodnišnici

Tudi za očeta je porod, v kolikor mu prisostvuje, eno najpomembnejših življenjskih izkustev. Lahko se zgodi, da ga bo pretresla silovitost ženinih telesnih in čustvenih procesov, vendar je to priložnost za poglabljanje njune čustvene vezi, ki bo potem predstavljala plodno prst za otrokovo rast in razvoj. Za večino očetov bo tudi nepozaben trenutek, ko bo prvič vzel dojenčka v roke, saj bo začutil celo paleto mešanih občutkov – od ponosa in hvaležnosti do občutka krhkosti otrokovega in lastnega bitja.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj