Moški, ki je v oporo nosečnici

0
578

Tudi za očeta je porod, v kolikor mu prisostvuje, eno najpomembnejših življenjskih izkustev.

Normalno je, da imajo očetje ob spremljanju nosečnice mešane občutke, še posebno če gre za prvega otroka in če se zanj počutijo odgovorni. Vstop v fazo očetovstva pomeni slovo od svobodnega zgodnjega odraslega obdobja. Po eni strani se lahko čutijo pomembnejši zaradi nove odgovornosti in ponosni, ker se bo rod nadaljeval, po drugi strani pa to prinaša večjo zavezanost in s tem omejitev svobode, pa tudi to, da bodo deležni manj pozornosti s strani partnerke, saj je bo morala veliko namenjati otroku.

SINDROM COUVADE*

Povsem zdravi moški lahko v obdobju nosečnosti svoje partnerke doživljajo nekatere simptome nosečnosti, ki se pojavljajo pri nosečnicah: lahko jim je slabo, čutijo razbijanje srca, bolečine v trebuhu, napenjanje, se jim spremeni apetit, imajo krče v nogah ali bolečine v zobeh. Spremembe se lahko pojavijo tudi na psihičnem področju: spremeni se vzorec spanja, zmanjša libido, pojavi se anksioznost in depresija.Bodoči očetje si lahko tovrstne težave lajšajo s tehnikami sproščanja za obvladovanje stresa in aktivno pripravo na prihod otroka (vir).

Opora nosečnici

Če je med bodočima staršema prisotna globoka čustvena vez, bosta praviloma doživljala podobne občutke. Očetom je lahko v pomoč zavedanje, da je normalno, da nosečnica ni samo srečna in ponosna, temveč da podobno kot oni preživlja zahtevno prehodno fazo. Vstopa v obdobje materinstva. Še bolj kot za bodočega očeta otrok prinaša za bodočo mamo nekatere omejitve njene svobode in kup bojazni, na primer ali bo porod tekel gladko, ali bo otrok zdrav, ali bo imela dovolj mleka, ali bo otroku nudila dovolj ljubeče pozornosti, ali ji bo partner dovolj v pomoč. Če si bo partner vzel čas za pogovor o njenih in svojih stiskah, pa tudi za pomirjujoč objem, bo obema veliko lažje.

Šola za starše

Šola za starše je dragocena priložnost za intenzivnejšo pripravo na novo življenjsko fazo. Tudi če za starševstvo podedujemo določeno mero talenta, brez učenja in vaje ni možno doseči mojstrstva. Šola za starše naj zato ne bi bila le nekajdnevni tečaj, temveč vseživljenjsko učenje.

Doživljanje poroda

Tudi za očeta je porod, v kolikor mu prisostvuje, eno najpomembnejših življenjskih izkustev. Lahko se zgodi, da ga bo pretresla silovitost ženinih telesnih in čustvenih procesov, vendar je to priložnost za poglabljanje njune čustvene vezi, ki bo potem plodna prst za otrokovo rast in razvoj. Nepozaben je lahko tudi trenutek, ko bo prvič vzel dojenčka v roke, saj bo začutil celo paleto mešanih občutkov – od ponosa in hvaležnosti do občutka krhkosti otrokovega in lastnega bitja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here