Morfologija in položaj posteljice

V drugem tromesečju se pregleda morfologija ploda. Kako je potekal pri Alji in kaj je izvedela glede položaja posteljice si oglejte v današnjem vlogu!

0
2689

Ni naredila klasičnega posnetka, ko vzame kamero s seboj v ordinacijo. Na pregledu je bilo vse v redu, vse meritve so ustrezale. Naletela pa je na eno posebnost, ki jo bo delila z nami. Ima anteriorno placento, kar pomeni, da se posteljica nahaja v sprednjem predelu. To ni čisto običajno, ponavadi se nahaja posteriorno oziroma zadaj. Bilo pa bi veliko slabše, če bi se placenta nahajala spodaj, v bližini materničnega vratu. Temu se strokovno reče placenta praevia. Pri tej je po navadi potreben carski rez.

Kaj pa pri anteriorni placenti?

Ginekologinja ji je povedala, da je to sicer čisto običajno in nič ne vpliva na samo nosečnost in porod. Ampak ali je to povsem resnično? Alja se je malo samo pozanimala in to temo raziskala. Ugotovila je nekaj manjših nevšečnosti, ki so s tem povezane.

Prva taka manjša nevšečnost je, da se mati težje poveže z otrokom, ker ne čuti toliko njegovih gibov. Alja pravi, da je dejansko temu res tako in da gibe čusti bolj desno ali levo, gibov na splošno čuti veliko manj kot v prvi nosečnosti. Iz istega razloga je težje zatipati lego otroka preko trebuščka.

Na drugem mestu, je Alja v raziskavi prebrala, da otrokom, kateri imajo anteriorno placento v večini bolj leži posteriorna lega. Uradno se ji reče okcipitoposteriorna lega.  To pomeni, da imajo hrbet obrnjen proti mamičinemu in ven proti trebuščku tako da z obrazkom gleda proti trebušni  steni. Še vedno so obrnjeni z glavico navzdol in ni tako zoprno kot da so obrnjeni na medenico. Pri posteriorni legi imajo plodi tendenco, da glavo držijo v ekstenziji. S tem pa bolj pritiskajo na sramno zrast matere in na parasimpatične živce, zato ima nosečnica lahko večje bolečine v križu med nosečnostjo ali med samim porodom. Na otročka to vpliva tako, da se rodi z ekstenzijskim vzorcem in je nato potrebna dodatna obravnava. Ni pa temu nujno tako.

Porod je lahko zaradi tega daljši in težji, lahko se konča tudi s carskim rezom. To Aljo najbolj skrbi, ker se je že njen prvi porod končal s carskim rezom. To pomeni, da ima Alja večje možnosti, da se carski rez ponovi, želi pa si naravnega poroda.

To stanje ni zapečateno, posteljica se lahko še premakne. Navadno ima tendenco, da se dviga ali spušča.

Kaj lahko Alja stori?

Kaj dosti se narediti ne da. Izvajala bo vaje za pravilno pozicioniranje plodu, kjer se da z gravitacijo vplivati na to kako se otroček postavi. Z ustreznimi vajami, se mu lahko tudi da prostor v maternici s tem da imamo elastične in sproščene ligamente, da se maternica čim bolj lepo vmesti v prostor in da je ne ovirajo druge strukture.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here