Moj otrok trdi, da se boji teme

Kako vedeti, če se otrok resnično boji teme? Otroci, ki jih je strah, kažejo nekatera telesna znamenja, ki jih odrasli doživljamo, ko smo pod stresom ali prestrašeni: lahko postanejo bledi, se začnejo znojiti, tresti ali hitro globoko dihati; kar naprej hočejo na stranišče, pravijo, da jim je slabo, ali pa postanejo jokavi in vznemirjeni.

Če imate otroka, ki se boji teme, mu zelo nežno omogočite, da bo izvedel, da ima nad temo določen nadzor in jo lahko nekoliko obvladuje, pri tem pa uporabite vso svojo starševsko domiselnost.

Koristna je majhna nočna lučka, vendar morate vedeti, da luči na stropu ne smete pustiti prižgano, ker vpliva na kakovost otrokovega spanja, to pa škoduje njegovemu razvoju. Tema je strašljiva, a jo moramo obvladati.

Številne otroke spremlja ob odhodu v posteljo toliko hrupa, glasov in svetlobe, da se nikoli ne navadijo teme in strah se lahko postopoma poveča. Največkrat je prožilo težav strahovi3rojstvo bratca ali sestrice, ko mora otrok spati v svoji postelji. Zelo redka je kurja slepota, stanje, ko v temi ne ločimo obrisov in postane vid kakor luknjičav. To je resda redko stanje, a pojasni strah pred temo pri nekaterih otrocih.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj