Moj otrok noče v vrtec

0
2565

Vaš otrok je navadno z veseljem šel v vrtec, kar naenkrat pa noče več iti. Pri predšolskih otrocih je takšna stavka povsem normalna. Pogosta je pri otrocih, ki so bili sprva navdušeni nad tem, da gredo v vrtec.

Kako izvedeti razlog

Mirno se pogovorite se z otrokom in ga vprašajte približno tako: »Opazil/a sem, da si trenutno ne želiš iti v vrtec. Ali mi poveš, zakaj nisi več navdušen/a?« Ne sprašujte ga zjutraj ali opoldne, ko se vrne iz vrtca, vendar počakajte na popoldne ali zvečer. Če ne bo hotel odgovoriti, ne pritiskajte nanj. Toda še bolj pomemben je pogovor z vzgojiteljicami ali vzgojitelji, ki bodo najlaže opazovali otroka v skupini in ocenili, kje otroka »čevelj žuli«.

Trije najpogostejši vzroki

Strah pred ločitvijo od staršev: kolikor se da skrajšajte čas, ko je vaš otrok v vrtcu. S sabo naj ima svojo najljubšo igračo.

Težave pri vključevanju v skupino ali pri pridobivanju novih prijateljev: če ima vaš otrok začetne težave pri vzpostavljanju stikov z drugimi otroki,  pomaga, če je zjutraj tam med prvimi v skupini. Tako bo cenjen kot partner za igro, saj v začetku jutra v skupini še ni veliko otrok. Prav tako ima možnost, da se ukvarja z najljubšo igračo v igralnici.

Čar novosti je izginil: radovednost kako bo v vrtcu je izginila, preizkušene so vse igrače in otrok je spoznal, da bo zdaj vsak dan tam in da mu mama ne bo več neprekinjeno na voljo. V težjih primerih lahko otroku obljubite nagrado, če bo en teden brez »drame« šel v vrtec: na primer izlet ali skupaj preživet čas ob igri ali branju.

Vir: Elternwissen

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj