Moj dojenček ima rdečico

0
6528
Rdeč izpuščaj
Rdeč izpuščaj

Ima dojenček rdeč izpuščaj? Rdečica in vnetje? Za to je lahko več vzrokov, zato naprej prepoznajte vzrok za nastanek izpuščaja. Le redko je razlog slaba higiena, vendar le vlaga pod pleničko, pa tudi uvajanje hrana. Lahko pa je povzročitelj tudi glivica ali bakterija.

Pod pleničkami boste lahko našli različne tipe izpuščajev. Večinoma je to rdeč izpuščaj, ki ga spremlja neprijeten občutek, zato otroku takoj pomagajte.

Izpuščaj zaradi vlage ali drgnjenja plenic

Kako izgleda

Nekaj delov kože, ki se drgnejo ob njegove pleničke – najverjetneje v območju genitalij in na površini stegen in ritnic – bo morebiti rdečih in zabuhlih. Mogoče pa bo vnetje rdeče a ne bo povzročalo zabuhlosti.

Kaj ga povzroča

Včasih je krivec le drgnjenje plenice, vnetje pa lahko povzročijo tudi kemikalije ter dišave v plenici za enkratno uporabo ali detergentu. Ta tip vnetja se imenuje kontaktni dermatitis. Vendar je krivec za nastanek pleničnega izpuščaja bolj pogosto vlaga. Še tako vpojna plenička bo na njegovi občutljivi koži pustila malce vlage. Ko se bakterije iz njegovega blata pomešajo z urinom, razgradijo kemikalije v urinu ter tvorijo korozivni amoniak.

Verjetnost za nastanek tega izpuščaja se poveča, če boste dojenčka v umazanih plenicah pustile dlje časa, vendar pa se lahko ta izpuščaj na občutljivih ritkah pojavi tudi če boste plenice menjavala redno. Če vaš dojenček jemlje antibiotike, bo stranska posledica tega diareja – še en morebitni krivec za nastanek pleničnega izpuščaja.

Izpuščaj zaradi glivic (candida)

Kako izgleda

Če njegov plenični izpuščaj povzročajo glivice, boste opazile majčkene rdeče pikice, ki se bodo namnožile in povzročile nastanek neravnih svetlo ali temno rdečih zaplat z jasno razvidnimi mejami. Območje izpuščaja je rdeče in je lahko občutljivo ali boleče na dotik, prav tako pa se lahko razširi tudi v gubice okoli njegovih genitalij in nog. Skorajda nikoli se ne pojavi le na ritnicah, a lahko se razširi tudi na njih.

Kaj ga povzroča

Če je njegova koža vzdražena – na primer zaradi vlažnih pleničk – se glivice, ki so naravno prisotne v njegovem telesu lahko preselijo v gubice kjer se razmnožijo in tako povzročijo izpuščaj. Plenični izpuščaj, ki ga povzročajo glivice, lahko doleti tudi dojenčke, ki jemljejo antibiotike, saj ti zavirajo razmnoževanje tako nevarnih kot koristnih bakterij, ki preprečujejo neoviran razvoj glivic. Tak izpuščaj lahko doleti tudi nekatere dojenčke, ki bolehajo za gobicami. V tem primeru bo morebiti zdravnik predpisal zdravilo proti glivicam, ki ga uporabite v območju pleničk.

Seboreični dermatitis

Kako izgleda

Seboreični dermatitis pod plenicami ni pogost in ni prav nič lep na pogled. Če ga ima, boste na vašem dojenčku videle velik, rdeč, dvignjen, grob in masten madež, ki se bo od spodnjega dela trebuha raztezal do dimelj.

Kaj ga povzroča

Vzrok ni znan. Strokovnjaki so nekaj časa verjeli da tako seboreični dermatitis pod pleničkami kot temenice povzročajo pretirano aktivne kožne žleze lojnice (nekateri strokovnjaki verjamejo, da te žleze stimulirajo hormoni, ki jih je dojenček od vas prejel tik pred rojstvom). Vendar so dodatne raziskave povzročile le zmanjšanje strinjanja o vzrokih za nastanek.

Bakterijske infekcije

Kako izgledajo

Če se na vašem dojenčku pojavijo rumene zaplate, iz katerih počasi izteka tekočina, ali gnojni izpuščaji, se je mogoče okužil z bakterijsko infekcijo kot je impetigo.

Kaj ga povzroča

Te tipe izpuščajev povzročajo bakterije. Čeprav vam zaradi njih ni potrebno na vrat na nos oddrveti v bolnišnico, takoj pokličite zdravnika, če sumite, da izpuščaj povzročajo bakterije. Morebiti vam bo predpisal lokalni ali oralni antibiotik.

Kako lahko najbolje ozdravim plenični izpuščaj?novorojenek5

Najboljše zdravilo je, da malčka ohranjate čistega in suhega ter plenice menjujete pogosto. Če boste po vsaki zamenjavi pleničk uporabljale posebno mazilo, ki bo na koži naredilo zaščitni sloj, boste lahko njegovo kožo bolje zaščitile pred stikom z blatom in urinom. Če je vreme toplo in se lahko igra zunaj ali v sobi s podom, ki ga lahko enostavno očistite, mu dovolite, da se igra brez pleničk (im mazila). Svež zrak bo pomagal pri zdravljenju. Še en koristen nasvet je, da mu omogočite spati z golo ritko – pod rjuho položite plastično podlogo.

Če je njegova koža še posebej občutljiva, se izogibajte vlažilnih robčkov, ki vsebujejo alkohol, dišave ali ostale kemikalije. Nekateri starši si za enostavno in blago čiščenje ob menjalni mizici pripravijo termovko s toplo vodo in bombažno vato.

Blag plenični izpuščaj bo izginil po treh do štirih dneh, če boste pridno zagotavljale kar najbolj suho ritko. Če se vam zdi, da bi lahko izpuščaj povzročala okužba (na njem boste opazile mehurje ali odprte ranice), če noče in noče izginiti, se širi ali na kak drug način postaja vse hujši, se pogovorite z dojenčkovim pediatrom. Morebiti boste dobile recept za antibiotik proti okužbi ali pa kremo ali mazilo za vnetje. Za plenični izpuščaj, ki ga povzročajo glivice, pa bo zdravnik morebiti predpisal zdravilo proti glivicam za kožo pod pleničkami.

Kako lahko preprečim plenični izpuščaj?

Nekaj dobrih preventivnih ukrepov si preberite spodaj:

  • Najboljša obramba pred pleničnim izpuščajem je suha ritka, zato pleničke zamenjajte čim prej po njegovem lulanju ali kakanju,
  • njegovo genitalno območje temeljito očistite ob vsaki menjavi pleničke. Kožo posušite s pivnanjem – ne drgnite,
  • ritko namažite s tankim nanosom zaščitnega mazila. Na trgu je na voljo več dobrih varovalnih mazil, vključno s takimi na bazi petroleja in belega cinkovega oksida (slednja so bolj gosta in primerna za zaščito zelo občutljive kože). Kot mazilo lahko uporabite tudi navaden petrolejev žele – a ta se hitro vpije. Izogibajte pa se smukcu – tega lahko dojenček vdihne, kar lahko poškoduje njegova pljuča. Koruzni škrob je varno zdravilo za plenični izpuščaj z dolgo zgodovino – a njegova učinkovitost je anekdotska,
  • ko začnete dojenčka hraniti s trdno hrano, uvedite le eno novo jed naenkrat in počakajte par dni preden mu predstavite drugo. Tako boste lažje ugotovile ali je izpuščaj posledica alergije na hrano in krivca odstranile iz njegovega menija,
  • ne pritrdite pleničk tako trdno, da boste preprečile gibanje zraka. Oblačila morajo biti malce ohlapna in tako omogočati dihanje njegove ritke. Prav tako se izogibajte nepredušnim oblačilom, kot so ozke plastične hlače,
  • pleničk ne perite z detergenti z dodanimi dišavami in ne uporabljajte mehčalca – oboje lahko vzdraži njegovo kožo. Za pranje uporabite toplo vodo in pleničke splaknite dvakrat. Pri prvem izpiranju lahko dodate polovico skodelice kisa – tako boste odstranile alkalne iritante. Če uporabljate pleničke za enkratno uporabo poskusite zamenjati blagovno znamko,
  • dojenčka dojite kolikor časa ga lahko. Njegov urin in alkalnost blata lahko povzročata iritacijo kože, kar olajša nastanek pleničnega izpuščaja. Z dojenjem boste znižale vrednost ph-ja njegovega blata in ga tako naredile bolj kislega. Dojenje prav tako izboljša njegovo splošno odpornost na okužbe in zmanjša potrebo po antibiotikih, ki lahko prav tako vplivajo na nastanek pleničnega izpuščaja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here