OtrokIgre z otrokomMoč pravljice pri vzgoji otroka

Moč pravljice pri vzgoji otroka

Moč pravljice pri vzgoji prinaša prav posebno noto. Pravljice so most med otroki in odraslimi, med svetom resničnosti in svetom bujne domišljije. Pripovedovanje in poslušanje pravljic sta za otroke pomembna razvojna spodbuda. V njih prebujata številne podobe, ki ga nagovarjajo z modrostjo in se vtisnejo v njegovo notranjost.

S prebiranjem pravljic stopate po poti čustvene povezanosti z otrokom. Otrok bo lažje brez nelagodja izražal svoje sanje, upe, težave, strahove in vam odpiral pogled v svoje čustveno življenje. Hkrati ob prebiranju bo otrok razvijal tudi svojo percepcijo in doživljanje.

Branje pravljic in moč pravljice pri vzgoji

Pravljica je primerna za vsako razvojno stopnjo otroka, ker spodbuja njegove bralne in govorne zmožnosti. Ključno obdobje za govorni razvoj so prva tri leta življenja. Otroci tedaj pričnejo oblikovati prve besede – najprej enozložne kombinacije samoglasnikov in soglasnikov. Iz njih nato oblikujejo besede in stavke. V tem obdobju otroke podprite tako, da jim prebirajte pravljice in pesmice. Spodbujajte jih, da se nanje odzivajo in razvijajo domišljijo.

Barvite, skrivnostne in čarobne pravljice so vzgojiteljice in učiteljice.

Položite jih v zibelko otroka in ga z njimi razveseljujte, tolažite, zabavajte, spodbujajte domišljijo in učite. Berite jih vsakodnevno in ustvarjajte temelj zdrave osebnosti. Pravljice zagotavljajo razvoj solidarnosti, empatije in pomagajo pri osmišljanju življenja.

Z branjem pravljic vzpostavljate pristen in trden odnos, vzgajate in izobražujete otroka. Če je branje knjig del otrokovega vsakdana, mu poseganje po knjigah pride v navado. Njihove vsebine hranijo njegovo srce, um in dušo. Z otrokom delite veselje do besed in knjig, medtem ko stopa po poti do svoje bralne spretnosti.

Pravljice – dobro vzgojno sredstvo

S pravljicami brez slabe vesti ustavite vsakodnevne skrbi in obveznosti. Umirite se in se skupaj z otrokom prepustite zgodbi, ki vas ponese v domišljijske svetove super junakov na različne konce sveta. Pravljice so odlične tudi zato, ker otroka zvečer umirijo in pripravijo na miren spanec.

V pravljicah običajno nastopa junak, s katerim se otrok zlahka poistoveti. To, kar prinaša resnično življenje, otrok spozna preko njih. Junak v pravljici se sooča s težavami. Z njimi se iznajdljivo ter pogumno spopada, premaguje in aktivno rešuje. Pri tem ga obhajajo čustva – strah, bolečina, jeza, pogum, zmagoslavje.

Ko otrok stopi v svoj domišljijski svet, se identificira s pravljičnimi bitji. Z njimi premaguje ovire, išče rešitve, obhajajo ga različna čustva.

Pomemben korak v odraslo dobo

V zgodnjih letih domišljija predstavlja pomemben korak v odraslo dobo. Otrok med igro in ustvarjanjem domišljijskih likov in zgodb razvija zmožnosti na vseh področjih – tako na kognitivnih kot socialnih.

Pri otrocih zato spodbujajte domišljijo, saj se iz tega rojevajo nove zamisli in kreativnost. Pozitivno mišljenje in humor sprožata tudi pozitivna razpoloženja ter čustva, negujeta in spodbujata potrebo po otroški domišljiji, usmerjata k rešitvi problema, razvijata otrokov intelekt.

S pravljicami vam v družini ne bo nikoli dolgčas. Če ne drugega, vas bodo potolažile, ponudile kakšno dobro rešitev ali pa uspavale.

Zgodbe o družinskih prednikih

Prebirajte zgodbe o družinskih prednikih. Te otroku gradijo samozavest in mu vlivajo moč. Občutek pripadnosti v njem razvija družinski ponos.

Otrok je obogaten, če v svoji družini najde ljudi, ki ga usmerjajo in navdihujejo. Pustolovščine iz preteklosti otroka očarajo. Prenašanje in ohranjanje družinskih zgodb je za otroka izjemno dragoceno darilo, tudi za nadaljnje generacije

Otroku berite z namenom, da z njim preživite čim prostega časa in vzpostavljate pozitiven čustven odnos. Spodbujajte njegovo aktivnost in radovednost. S tem otrok lahko dobro razbije pojmovno znanje in bogati svoje besedišče.

Predjezikovna faza

Ko se z novorojenčkom pogovarjate in mu med negovanjem prepevate pesmice, mu zagotavljate fizično, psihično ter estetsko ugodje. V predjezikovni fazi vašo uspavanko dojema predvsem po zvočno-formalni strani – ritem, rima, melodija, medtem ko mu je vsebina še nedostopna.

Prve slikanice

V drugem letu, ko otrok začenja poimenovati stvari, mu ponudite prve ‘knjige’, v obliki slik ali kartonskih zgibank, na katerih se nahajajo podobe živali, posameznih predmetov in podobno.

Ko se otrok prične sporazumevati s svetom okoli sebe, so zanj primerne zlasti slikanice. Ob njih mu pripovedujte o naslikanih situacijah. V tem primeru gre za dvogovor med knjigo, otrokom in vami. Malčka na takšen način postopno učite postavljanja vprašanj o knjigi, kar je pogoj za njegovo kasnejše doživetje knjige kot vira informacij. Uporabite slikanice z dogodki, situacijami in konflikti, ki so malčku poznani.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj