DružinaMlade družine in alkohol

Mlade družine in alkohol

S psihologinjo Marjeto Dečman smo se pogovarjali o tem kakšne so značilnosti družine, kjer je prisoten alkohol, kako se alkoholizem razvija in kaj alkoholizem povzroča ter kako se v taki družini počuti otrok. Dodali smo tudi nekaj ustanov, na katere se lahko obrnemo po pomoč.

Kakšne so značilnosti družine, kjer je prisotno pretirano uživanje alkohola?
Alkoholizem družino zaznamuje na dva načina. Prvi je ta, da alkoholizem vpliva na vse člane družine, na ene bolj, na druge manj, vendar so v to vpleteni vsi. Druga značilnost pa je ta, da se prenaša iz generacije v generacijo. Pogosto otroci iz takšnih družin tudi postanejo alkoholiki.

Faze razvoja alkoholizma
Alkoholizem se razvija v štirih stadijih. Sprva alkoholik začne piti, ko je v stiski, da si lajša težave, da dobi malo več poguma. V naslednji fazi začne alkoholik skrivati alkohol po omarah, izogiba se pogovorom o tem, zanika svoje težave v zvezi s tem. Potem postaja vse bolj odvisen, lahko se pojavijo kakšni izbruhi nasilja, saj se ne uspe več kontrolirati. Vse bolj se zapira vase, pojavijo se sram, občutek krivde, izogibati se začne okolice. V zadnji fazi nastanejo tudi duševne težave, lahko se pojavijo deliriji, halucinacije, zdravstvene težave, kot so ciroza jeter, razna obolenja želodca, črevesja, rak, itn. Alkoholik izgubi zanimanje zase (postaja zanemarjen, neumit) in za okolico, tudi za svojega partnerja in otroke. Ti otroci so vedno bolj prepuščeni sami sebi.

Alkohol
Alkohol

Pretirano pitje alkohola povzroča:
– nasilje (tepež, klofutanje, uničevanje in metanje stvari)
– zakonske konflikte (prepire, molčanje)
– nezvestobo (iskanje nekoga, ki »razume«, prostitucijo)
– ljubosumje
– ekonomsko ne sigurnost (izguba službe, slabe finančne odločitve)
– razveze (osamljenost)

Kaj doživlja otrok v družini z alkoholikom?
Otrok v taki družini nima osebe, na katero se bi lahko obrni in pri kateri bi dobil oporo, pomoč in meje, ki so pri vzgoji zelo pomembne. Alkoholik se sčasoma začne zanemarjati, pozabi na higieno, zanemarja tudi svojo okolico, ne opravlja več vseh obveznosti ki jih ima, kot so plačevanje položnic, iti v trgovino, pospravljati. Otroci v takšnih družinah so vzgojno in čustveno zanemarjeni. Otroci so manj samozavestni, obremenjeni z občutki krivde, strah jih je, ne vedo, kaj se bo zgodilo, ko pridejo domov, ali bo starš jezen ali dobre volje. Otroke je sram, svoje težave skrivajo pred okolico, so izločeni iz okolice. V naši družbi je tudi tako, da sosedi takšne stvari hitro opazijo in opravljajo, ne dovolijo, da se otroci družijo med sabo, zato so ti otroci veliko prepuščeni sami sebi in to se na njihovem odraščanju zelo pozna. Ti otroci so veliko manj samozavestni, težje rešujejo svoje težave, večkrat se pojavijo čustvene in vedenjske težave, tako v šoli kot doma, odrasejo na ulici, nekateri začnejo prevzemati odgovornosti staršev (skrbijo za starše in za higieno doma).

Kam se lahko obrnete po pomoč in več informacij:
– svetovalni centri za otroke, mladostnike in starše
– telefoni za pomoč v stiski
– centri za socialno delo v vašem kraju
– zdravstvene ustanove, ki so namenjene zdravljenju alkoholizma
– društva, zavodi, klubi

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj