Kaj pomeni nižji mišični tonus otroka

14956

Nižji mišični tonus se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov.

Oglejte si video, v katerem strokovnjakinja Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) pojasnjuje, da je mišični tonus v bistvu mišična aktivnost oziroma napetost mišic.

Mišični tonus je mišična aktivnost oziroma napetost mišic. To pomeni, da je osnovna napetost mišic nižja. Do nižjega mišičnega tonusa pride zaradi različnih vzrokov – lahko je prirojen ali pridobljen, vzrok so lahko tudi metabolne bolezni oziroma poškodbe centralnega živčnega sistema. Če ima otrok nižji mišični tonus, se to opazi že zgodaj. Pozorni moramo biti na dojenčkovo gibanje in vedeti, kaj naj bi otrok v določeni starosti že bil sposoben narediti. Novorojenčka opazujemo v hrbtnem položaju. Običajno je pri novorojenčkih opazno gibanje celega telesa, gibi so veliki do končnih obsegov.

Pri novorojenčku, ki ima znižan mišični tonus lahko opazimo, da gibanje ni tako raznoliko, je monotono, ni tridimenzionalno ampak dvodimenzionalno, opazimo pa tudi ponavljanje enih in istih gibov. Če dojenčka položimo na trebuh, tudi lahko opazimo razliko pri dviganju glave. Če otrok, ko leži ne dviguje nogic, se ne igra z njimi in jih ima večino časa na podlagi, je to eden izmed znakov nižjega mišičnega tonusa. Znak so tudi pokrčene nogice, ki pa so zelo narazen. Če je mišični tonus normalen, nogice ne bodo tako narazen, ampak bolj na sredini, še vedno pokrčene. Ko otrok z nižjim mišičnim tonusom leži na hrbtu, zgleda kot da bi imel razlezen trebušček, saj ni aktivnosti, ki bi trebušček držala napet.

Pri težjih oblikah hipotonije, kjer so v ozadju poškodbe možganov, krvavitve, pomanjkanje kisika oziroma gre za okvaro centralnega živčnega sistema, se lahko zgodi, da se na nizek mišični tonus dodatno nadgradi še visok mišični tonus. To se zgodi, ko na primer otroka nosimo v pokončnem položaju, pa čeprav tega še ni zmožen, ampak ker ima tako nizek mišični tonus, ni sposoben podpreti svoje teže. Dojenčki začnejo na napačen način ali neskladno uporabljati svoje mišice. To pomeni, da na določenem območju ne uporablja mišic, spet drugje, sploh v ramenskem in medeničnem obroču, pa pretirano stisne mišice. In če se to ponavlja, lahko rečemo, da gre za povišani mišični tonus. Hipertonija je sicer običajno nadgrajena na hipotonijo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav