Mirovanje v postelji zaradi nevarnosti prezgodnjega poroda

0
912
noseka

Krvavitve, nevarnost prezgodnjega poroda in šibek maternični vrat so najpogostejši vzroki, zaradi katerih mora nosečnica velik del nosečnosti preživeti v mirovanju, da se prepreči splav ali prezgodnje rojstvo. Pogosto je potrebno v postelji počivati več tednov ali celo mesecev, da preprečimo prezgodnji porod. Težave imajo lahko različne vzroke, kot so:

–        prejšnje operacije

–        dovzetnost za šibko vezivno tkivo

–        stres (težave v partnerskem razmerju, naporno delovno mesto ali močni, pogosto nezavedni strahovi glede nosečnosti).

noseka

Prvi korak je, da se nosečnico razbremeni. Za telo to pomeni predvsem počitek v postelji. Pri prezgodnjih popadkih se dodatno uporablja zaviralec. Ali mora nosečnica ležati v bolnišnici ali lahko ostane doma, je delno odvisno od tega, kako resne so težave, kako velika je nevarnost prezgodnjega rojstva in kako daleč je nosečnost napredovala. Če ni zdravstvenih razlogov, za bivanje v bolnišnici, je najboljše mesto doma. Gospodinjska opravila so problem za mnoge nosečnice, ki morajo ležati, mnogim pa je tudi težko prositi za pomoč. Tukaj bodo v poštev prišli družina, prijatelji ali sosedje. Odziv nosečnic na grožnjo morebitnega prezgodnjega poroda je naravno negotovost in strah. Tudi slabe vesti in vprašanje, kaj je šlo narobe, muči veliko nosečnic. Tu je podpora družine in prijateljev zelo pomembna. Na dolgi rok je ležanje v postelji lahko precej dolgočasno. Ta čas izkoristite za branje knjig, poglejte kakšen film, pokličite prijateljico, s katero se že dolgo nista slišali, ali pa vas lahko obišče, brskajte po spletu, instinkt gnezdenja pa zadovoljite s spletnim nakupovanjem opreme za dojenčka. Prav tako pa lahko v tem času veliko spite.

Vir: Schwangerschaft

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here