Mi grozi prezgodnji porod

2802
Prezgodnji porod

Vzrokov za prezgodnji porod je več. Eden od teh vzrokov je insuficientno maternično ustje, kar pomeni, da maternično ustje ni dovolj dobro, da drži nosečnost skupaj. Da nosečnici grozi, lahko posredno vemo iz njenih anamnestičnih podatkov, ki nam jih pove, ki pa niso zelo specifični.

Znaki za prezgodnji porod

Največkrat pove, da jo boli v križu, da ima bolečine v spodnjem delu trebuha, da jo tišči navzdol, da ima izcedek. Ti znaki niso zelo specifični, zato želijo ovrednotit to stanje materničnega vratu z vaginalno ultrazvočno preiskavo tako, da izmerijo dolžino in morebitni lijak. Krajši kot je maternični vrat, večja verjetnost je za prezgodnji porod. Pomembno je tudi v katerem tednu delamo in merimo dolžino materničnega vratu. Klasično se meri od 20. do 24. tedna nosečnosti in nekje v teh tednih, če je maternični vrat krajši pri prvorodki od 15 mm, lahko rečemo, da obstaja velika verjetnost za prezgodnji porod.

Vzrokov ni vedno lahko zaznati

Rizični faktorji pa so bolezenska stanja pri materi, kot so hipertenzija, sladkorna bolezen in bolezni srca. Med nosečniškimi problemi, ki so lahko sprožilci prezgodnjega poroda, pa so gestoza, okužbe,  šibkost materničnega vratu in predčasni popadki. Možni sprožilci so tudi duševne in psihosocialne težave, kot so strah, stres, težave v partnerstvu. Okužbe na materničnem vratu so prav tako pogosto navedene kot sprožilec prezgodnjega poroda.

 

Video si lahko ogledate na https://babybook.si/nosecnost/nosecnost/spremljanje-nosecnosti-z-ultrazvokom/kdaj-nosecnici-grozi-prezgodnji-porod.html.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav