Mejniki v razvoju otroka od 2. do 3. leta starosti

0
16111
Mejniki v razvoju
Mejniki v razvoju

Vaš otrok praznuje svoj drugi rojstni dan, vi pa ste radovedni, kako se bo razvijal v naslednjem letu.

Vaš otrok praznuje svoj drugi rojstni dan, vi pa ste radovedni, kako se bo razvijal v naslednjem letu.

Tek in motorične sposobnosti: plezanje, skakanje, preskakovanje

V tem času se otrok uči veliko novih vzorcev gibanja: hoja po prstih, plezanje in kako obdržati ravnotežja na eni nogi. Brez težav bo znal odpreti vrata in se brez pomoči povzpeti po stopnicah. Tudi oblačenje in slačenje je veliko uspešnejše kot pred nekaj časa. Otrok si že sam umije in obriše roke, sam je z žlico, obrača posamične strani v knjigi in zgradi stolp iz nekaj kock. Polovica otrok v tej starosti si že sama umije zobe in se sleče, v drugem polletju tega leta si večina otrok že umiva zobe z vašo pomočjo. Nekaj otrok te starosti že riše vodoravne črte, pravilno drži svinčnik, se sleče in obleče ter sestavlja enostavne puzzle.

Govorjenje in razumevanje: nenehno nove besede

Besednjak vašega otroka je sedaj zelo velik. Vedno več govori o sebi in o tem, kaj je počel. Vi na tej točki ne razumete vsaj polovico tega, kar govori vaš otrok. Največ otrok pogosto govori jasno in razumljivo, uporablja okoli 50 besed, tvori stavke z dvema besedama, sledi enostavnim navodilom, poimenuje eno barvo in približno 6 delov telesa. Polovica otrok te starosti govori pretežno jasno in razumljivo, poje preproste pesmice in začne zaznavati razlike med spoloma. Nekaj otrok vedno govori jasno in razumljivo in poimenuje več barv. Malce kasneje tvori stavke z več kot dvema besedama in poimenuje svojega prijatelja po imenu.

Duševne sposobnosti, domišljija in ustvarjalnost

Vaš otrok si sedaj že lahko predstavlja stvari. Začenja jasno videti razliko med spoloma, kar pogosto pomeni, da začne posnemati obnašanje lastnega spola, na primer matere ali očeta, lahko pa posnema tudi obnašanje nasprotnega spola. To vedenje je normalno in je del poskusov otroka. Otroku uspe zgraditi stolp iz kock in sestaviti sestavljanko. Tudi če se vaš otrok ne igra aktivno z drugimi, je navdušen nad družbo drugih otrok. Čeprav je otrok še vedno odvisen od vas, se razvija njegova neodvisnost. Ker je mobilen in zna govoriti, se mu odpira popolnoma nov svet.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj