Mejniki osamosvojitve

0
1127
Samostojnost otroka
Samostojnost otroka

Spodbujanje je ključ do uspeha. Ko bo vašemu otroku uspela določena spretnost, pa tudi če mu prvič ne uspe, mu povejte, da ste ponosni nanj ter ga spodbudite, da poskusi znova.

Ko vaš otrok postane starejši, se nauči stvari delati sam – od tega, da si sam sleče majico pa do tega, da si zjutraj sam namaže kruh. Vsak otrok določene razvojne mejniki doseže postopoma. Neodvisnost vašega otroka je pomemben korak za osebni in družbeni razvoj vašega otroka, da se tako nauči skrbeti zase. Vaš otrok bo po svojem prvem rojstnem dnevu verjetno potreboval še nekaj časa, da bo delal stvari sam. odločen napredek pa je opazen že od 18. meseca dalje. Čeprav vaš otrok v naslednjih nekaj letih še vedno potrebuje veliko pomoči in pozornosti, pri približno 4 letih starosti že zna osnove – oblačenje, umivanje zob, umivanje rok, uživanje hrane in iti sam na stranišče.

Razvojni koraki

V naslednjih treh letih se bo vaš otrok naučil obvladati naslednje:

Uporabljati jedilni pribor: nekateri dojenčki želijo pribor držati že pri 13 mesecih, spet drugi to znanje osvojijo pri 17 ali 18 mesecih. Pri 4 letih starosti bo otrok že znal uporabljati pribor vsaj približno tako kot odrasla oseba.

Ščetkanje zob: vaš otrok si jih bo zagotovo želel sam ščetkati že pri 16 mesecih, vendar pa mu verjetno to ne bo dobro uspelo pred 3. ali 4. letom starosti. Nadzor bo potreben do starosti 7 let.

Umivanje in brisanje rok: ta sposobnost razvije med 19. in 30. mesecem, otroka pa to naučite skupaj z navajanjem na kahlico.

Oblačenje: pri 20 mesecih bo vaš otrok verjetno lahko oblekel ohlapna oblačila, vendar pa bo potreboval še nekaj mesecev, da si bo oblekel majico in še eno do dve leti, pDSC_0374reden se bo lahko oblačil sam. Pri 27 mesecih si bo verjetno že sam sezul in nataknil čevlje.

Iti na stranišče ali kahlico: večina otrok od 18. do 24. meseca, nekateri prej, drugi pa kasneje. Signala pripravljenosti sta, ko si otrok, ko ga tišči lulat, potegne hlače dol, po opravljeni potrebi pa se obleče in da pravočasno gre na stranišče ali pove, kadar bi šel na stranišče.

Si pripraviti zajtrk: pri 3 letih si nekateri majhni otroci že pripravijo skledico žitaric, ko so lačni, pri 4 letih in pol pa že večina otrok. Če si vaš otrok želi poskusiti sam pripraviti zajtrk, mu poenostavite zadevo – mleko, žitarice ali namaz dajte v majhnih količinah na takšno mesto, da ga bo na polici enostavno dosegel.

Kot vedno je tudi tukaj spodbujanje ključ do uspeha. Ko bo vašemu otroku uspela določena spretnost, pa tudi če mu prvič ne uspe, mu povejte, da ste ponosni nanj ter ga spodbudite, da poskusi znova. Dajte mu dovolj časa in mu ne pomagajte prehitro, saj tako ne bo pod pritiskom. Bodite prilagodljivi, čeprav bo v učni fazi umivanja rok kopalnica nekaj dni mokra ali če bo neodvisno oblačenje pomenilo, da bo otrok nekaj dni nosil oblačila, ki sicer sploh ne gredo skupaj. Bodite pozorni na otroka, ko začne delati stvari sami. Postavljajte mu meje in mu povejte, zakaj je prenevarno, da bi si na primer kruh odrezal sam.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here