NosečnostMed nosečnostjo bodite previdni pri nekaterih začimbah in zeliščih

Med nosečnostjo bodite previdni pri nekaterih začimbah in zeliščih

Vpliv začimb in zelišč je namreč res skoraj tako močan kot vpliv drog. Napačen odmerek je lahko nevaren za bodočo mater in nerojenega otroka. Še posebej z eteričnimi olji je potrebna skrajna previdnost, saj lahko dražijo kožo in sluznico. Uporaba zelišč kot začimb (npr. bazilika, origano, rožmarin in peteršilj) je neškodljiva.

Pekočih feferonov in njihovih sorodnikov, kot so paprike, se je potrebno izogibati, tako svežih kot tudi čilija v prahu, ker vsebovane snovi lahko dražijo sluznico in lahko povzročijo tudi neprijetno zgago. Uporaba čilija lahko kasneje tudi spremeni okus mleka in povzroči hude prebavne motnje.

Komarček spada v skupino, kjer je rastlina škodljiva, kot čaj pa je popolnoma neškodljiv. Pomaga proti napenjanju, ima pomirjujoč učinek na želodec in je primeren tudi za dojenčke. Stimulira tudi proizvodnjo mleka.

Listi malin – skodelica čaja iz listov maline vsak dan v zadnjih tednih nosečnosti sprošča tkiva materničnega vratu in blaži krče med porodom.

Ingver lajša prebavne težave in sprošča. Vendar pa deluje tudi kot poživilo maternice in zato je ingver treba obravnavati previdno.

Klinčki (stroki) so znani po svojih antiseptičnih lastnostih. Med nosečnostjo se odsvetuje uporaba olja iz strokov klinčkov.

Čaj iz poprove mete pomirja in lajša simptome prehlada. Čaj se lahko pije med celotno nosečnostjo, pozorni pa bodite pri agresivnem olju poprove mete pa pred in po porodu. Ne samo da draži sluznico, ampak pri dojenčkih in majhnih otrocih lahko celo privede do opeklin.

Žajbelj zaradi svoje protivnetne funkcije igra pomembno vlogo v ustni higieni in oskrbi ran. V veliki meri pa žajbelj upočasni nastajanje mleka.

Cimet, pri katerem obstaja sum, da so njegove sestavine škodljive za jetra in povzročajo raka.

Hlapne snovi
Hlapne snovi

Med nosečnostjo je škodljivo vse, česar je preveč, saj je telo veliko bolj občutljivo. Zato se nosečnice in doječe matere raje vzdržite začinjene hrane.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj