Materino mleko je najboljše za nedonošenčka

0
2030
Dojenje

Sestava materinega mleka spreminja s tem, ko dojenček raste. Vaš kolostrum je bogat s sestavinami, ki jih vaš otrok najbolj potrebuje v tem trenutku: koristnih mineralov (na primer cink), dejavniki, ki krepijo imunski sistem (sveže celice, encimi, hormoni, laktoferin in lizocim), rastni faktorji in beljakovine.

Kolostrum varuje otroka tudi pred zlatenico. Nizka viskoznost mleka, ki sledi kolostrumu, vsebuje 30 odstotkov več beljakovin kot mleko, ki ga vaše telo proizvaja 40 tednov po spočetju. Vsebuje tudi več določenih mineralov, magnezija, fosforja, natrija in kalcija in več snovi, ki krepijo imunski sistem (laktoferin, lizocim, protitelesa in žive celice). Bogato je z mlečno maščobo, ki zagotavlja 50 odstotkov kalorij, ki jih vaš otrok potrebuje. Najpomembneje pa je, da je bogato z dolgo verigo večkrat nenasičenih maščobnih kislin DHA (dokozaheksaenojska kislina, omega-3 maščobnih kislin) in AA (arahidonske kisline, omega-6 maščobne kisline). Te so pomembne za razvoj možganov, oči in živcev. Za prezgodaj rojenega otroka, je še posebej pomembno, da dobi veliko DHA. Nedonošenčkih zamudijo veliko DHA, ki ga sicer dobi popolnoma zrel otrok v zadnjih tednih nosečnosti preko posteljice.

Prednosti materinega mleka so:

• Hranila v pravem razmerju glede potrebe otroka.
• Boljša prebava, zlasti maščob in kalcija. Materino mleko spodbuja črevesno funkcijo, gibanje in proizvodnjo hormonov in encimov in spodbuja kolonizacijo mikroorganizmov (t.i. mikroflor).
• Nedonošenčki, ki so dojeni, imajo v prvem letu hitrejšo rast od otrok, ki so hranjeni po steklenički. V prvih treh mesecih glavica raste hitreje, kar kaže na verjetno višje možganske rasti.
• Manj bolezni, okužb (pljučnica, okužbe prebavil ali ušesnih infekcij) in alergij (astma in ekcem).
• Boljši razvoj vida.

Vir: BabyCenter

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj