Materina protitelesa

0
1650
Dojencek in mamica.
Dojencek in mamica.

V tretjem trimesečju nosečnosti lahko protitelesa, ki so prisotna v materinem krvnem obtoku, začnejo prehajati posteljico in vstopati v kri ploda. Ob rojstvu je nedonošen dojenček oborožen z velikim repertoarjem protiteles za mikroorganizme, s katerimi sam še ni imel stika. Če se otrok rodi prezgodaj, pa lahko pride do pomanjkanja materinih protiteles, saj ni bilo časa za njihov prehod. Materina protitelesa imajo omejeno življenjsko dobo in se sčasoma odstranijo iz obtoka ter razgradijo na manjše molekule, ki jih telo uporabi pozneje.

Do šestega meseca starosti nivo protiteles v dojenčku upade do te mere, da nudi le še omejeno zaščito pred okužbami. Nekatera materina protitelesa pa je mogoče zaslediti tudi po enem letu.

 

Nosecnost
Nosecnost

Materina protitelesa imajo pomembno vlogo tudi pri nekaterih oblikah zlatenice novorojenčkov. Bilirubin, molekula, ki v visokih koncentracijah povzroči, da se koža obarva rumeno, je razgradni produkt hemoglobina iz rdečih krvničk. Materina protitelesa lahko vplivajo na ta proces, če imata mati in otrok različni krvni skupini. Kot vsi drugi, imajo tudi matere v krvi protitelesa proti tujim krvnim celicam. Če so katera izmed materinih protiteles, ki prehajajo prek posteljice, usmerjena proti rdečim krvničkam otroka, bo uničenih več dojenčkovih eritrocitov kot sicer, kar bo privedlo do povišanja koncentracije bilirubina in posledično do zlatenice.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj