Masaža med nosečnostjo

0
2457
masaa

Med nosečnostjo veliko žensk trpi zaradi bolečin v hrbtu, napetosti, bolijo jih noge ali stopala in ne morejo dolgo hoditi ali stati. Masaža lahko pomaga ublažiti napetost in simptome. Redne masaže sproščajo in stimulirajo ter preprečujejo zdravstvene težave in lajšajo simptome. Z masažo se spodbuja krvni obtok, tako da so celice dobro oskrbljene s hranili in kisikom, izboljša pa se tudi izmenjava hranilnih snovi v posteljico. Stimulacija limfnega sistema vodi k stimulaciji imunskega sistema in poveča pretok krvi, ima pozitiven učinek na obnovo kože, dejavnost potenja in žlez lojnic.

Preproste masažne tehnike lahko nosečnice prakticirajo tudi s partnerjem. Stik s partnerjem pomaga razmerju in ustvarja bližino in zaupanje. Posebne tehnike, kot je akupresura pa morajo izvajati izkušeni maserji. Nekatere masažne tehnike, kot so sakralne masaža (poškodbe hrbta) ali masaža stopal, se je mogoče naučiti tudi v materinski šoli in se lahko uporabljajo v vsakem trenutku. Pri masaži je potrebno paziti na ne prevelik pritisk masaže, zaradi hormonskega vpliva na ohlapno vezivno tkivo. Po masaži je zelo pomemben počitek. Med nosečnostjo se ženska med masažo ne sme uleči na trebuh, ampak na hrbet, na bok, ali pa v položaj na vseh štirih. Med nosečnostjo lahko masiramo ledveni predel, stopala, noge, obraz, prsi (masaža aktivira pretok mleka), v zadnjih tednih nosečnosti pa tudi presredek. Določene akupresurne točke na stopalih in rokah pa so lahko hormonsko aktivne in lahko  predvsem v pozni nosečnosti povzročijo prezgodnji porod. Zato se pozanimajte o tem, katere dele telesa lahko masirate in katerih ne.

masaa

Pri približno 70 % žensk se med nosečnostjo pojavijo strije. Če z masažo na teh predelih začnete zgodaj v nosečnosti, lahko strije preprečite. Ta masaža je enostavna: vzemite vrhnjo plast kože med palec in kazalec, jo nežno potegnite in nato spustite. Masažo ponavljajte po tuširanju približno 5 minut, nato pa se namažite s kremo ali oljem za telo. Masaža pospeši krvni obtok in stimulira presnovo v tkivih. Za masažo morate uporabljati primerna olja ali kreme. Pozitiven vpliv na nosečnost imajo naravne arome, kot so kamilice, limone, pomaranča, sivka, … Ostalih vonjev, kot so žajbelj, bor, rožmarin, timijan in lovorjev list se je treba izogniti. Za splošno sprostitve sta primerni vrtnica in jasmin.

Oglejte si tudi masažo nosečnice z Zenaido M. Bajc, manualno terapevtko, športno, reflek. terapevtko na povezavi http://babybook.si/nosecnost/porod/kako-poteka-masaza-nosecnice.html. 

Vir: Qualimedic

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here