Masaža dojenčka

0
4358
Masaža dojenčka
Masaža dojenčka

Masaža dojenčka blagodejno vpliva nanj, starš se z dojenčkom tako bolj poveže, vzpostavi stik ter pridobi samozavest v rokovanju z dojenčkom. S tem pa tudi vpliva na dobro polčutje.

Z masažo dojenčka želimo vzpostaviti poseben stik in pozitivno vplivati na njegovo počutje. Dojenčka lahko začnete masirati takoj po rojstvu in z njo lahko vztrajate vsa otroška leta, celo do pubertete. V vsakem obdobju pa pristopamo do otroka na njemu primeren način. Mojca Kurent, v. m. s., svetuje: »Dobro bi bilo, da bi vsaka mama (ali oče) znala masirati, saj je pravi užitek gledati zadovoljnega dojenčka, ki veselo brca, gruli in se smeje, ko je ljubkovan s toplimi, naoljenimi dlanmi ljubljene osebe. Ta globoka povezanost staršem prinese več samozavesti v rokovanju z dojenčkom. Izgine tudi negotovost, saj starši lažje prepoznavajo potrebe svojega otroka. V družini vlada mir in spokojnost brez daljših obdobij joka in nemira, v takem okolju pa se vsi počutijo varno in zadovoljno.«

Blagodejni učinki masaže

Masaža je priporočljiva za lajšanje prebavnih težav, lajša trebušne krče in zaprtost, pospeši krvi obtok, uravnava dihalni in obtočilni sistem, poveča odpornost. Zaradi gibanja okončin pa izboljša tudi motorične sposobnosti in pozitivno vpliva na razvoj kože, sklepov in mišic.

Nasveti

Dojenčka je najbolje začeti masirati v dopoldanskem času ali po daljšem spanju in hranjenju. Prostor naj bo topel in miren. Dojenček naj bo sproščen, od dojenja naj mine vsaj 15 minut. Vaše roke naj bodo tople, prav tako olje. Otroka položite  na tla, npr. na armafleks, ki ste ga zavarovali z nepremočljivo podlago in tetra plenico in pričnite z masiranjem. Sprva naj bo masaža krajša, nato pa lahko traja 30 do 45 minut. Začetek masaže je postopen, vsak dan več in dalj časa. Začnemo na delih, ki so bolj priljubljeni, tudi če se dojenček na začetku malo kremži, lahko nežno nadaljujemo, če pa se počuti nelagodno, ga dvignemo k sebi, potolažimo, včasih samo podre kupček in nadaljujemo. Zelo redko se zgodi, da bi morali masažo že na začetku prekiniti. Pri masaži uporabljajte naravna, hladno stiskana olja, najbolje bo olivno ali mandjevo (takšna, ki jih lahko tudi zaužijemo). »Učenje masaže ob priročniku je težje, zato priporočam učenje na lutki in ko ga obvladate, začnete masirati svojega dojenčka. Lahko pa se učite tudi na tečajih v skupinah ali na domu. Otroka lahko masira mama ali oče, prav tako pa tudi vsak, ki ima otroka rad. Mame, ki imajo prvega otroka, so na začetku učenja masaže bolj negotove, ampak z vajo se nad masažo navdušijo in jo vztrajno delajo, saj le-ta prinaša veliko zadovoljstva tudi njim, ne samo njihovemu dojenčku,« dodaja Kurentova.

Sveče, glasba in dišeče kapljice so nepotrebni dodatni dražljaji, ki lahko otroka motijo. Otrok potrebuje le vaš lasten vonj,  glas,  tople, ljubeče roke in očesni kontakt z vami.

 • Kaj naj naredim, če moj otrok očitno noče biti nag?

»Mogoče se počuti gol otrok zapuščeno in izpostavljeno, zato poskusite vzpostaviti še močnejši kontakt s kožo, da mu podarite  občutek varnosti. S celimi dlanmi dalj časa ostanite v kontaktu z njegovim telesom in bodite nežni. Ko bo otrok nekajkrat doživel masažo, bo našel v njej zadovoljstvo in bo goloto povezal s pozitivnimi občutki. Otroka lahko tudi pokrijete s plenico in odkrijete samo del telesa, ki ga masirate. Na tak način otroka počasi navajate na goloto.«

 • Kako začeti z masažo, če otrok joče?

»Otrok lahko joče, ker je popolnoma nag  ali ker mu na določenih delih telesa masažni prijemi niso všeč in opazimo, da postane napet in nemiren. V takem primeru je treba  masažo nadaljevati še z večjim občutkom in ljubečo vztrajnostjo in s prijetnim glasom spodbujati nežne gib. Takrat se bo umiril, sprostil določen del telesa in sčasoma zaupal vase in v svoje zavedanje telesa.«

 • Kako se izogniti ljubosumju starejšega otroka, ko masiram novorojenčka?

»Ko osvojite masažne prijeme in se med masažo počutite sproščeni, vključite tudi starejšega otroka. Dajte mu masažno olje in punčko/igračko, ki jo bo masiral. Sčasoma mu ponudite, da masira svojega bratca oz. sestrico. S tem boste omogočili ljubečo zvezo med sorojenci in jih učili komunicirati preko dotika. Sorojenca bosta eden drugemu bolj naklonjena, strpna in razumevajoča. Ljubosumje se na tak način omili ali celo izgine.«

Masaža stopal

masaza_podplati

 

 1. Dojenček leži na hrbtu, nogice so obrnjene proti vam. Najprej gnetite in masirajte nart. Vsak nožni prst nežno pregnetite.
 2. Nato se posvetite podplatom. Z vsako roko primite eno nogico in delajte kroge okoli pet v smeri urinega kazalca. Na začetku naredite po 3 ponovitve, kasneje jih povečujte, do  9 ponovitev.

Pri masaži stopal spremljajte otrokov odziv, saj so stopala zelo občutljiva na dotik. Pritisk prilagajajte njegovemu odzivu.

Masaža nog

masaza_noge

 1. Dojenček leži na hrbtu, nogice so obrnjene proti vam. Z levo roko primite vrh otrokove leve noge in z desno dlanjo previdno polzite proti gležnju (gl. sliko).
 2. Zamenjajte roki in naredite zrcalni prijem na isti nogi.
 3. Oba prijema ponovite še na otrokovi desni nogi.

Začnite s 3 ponovitvami, ki ji z vsakim tednom povečujete za 1 do 9 ponovitev.

Risanje sonca na trebuh

masazasonce_na_trebuhu

Dojenček leži na hrbtu. Gladite otrokov trebuh v smeri urinega kazalca. Nato na otrokov trebuh nekajkrat narišite sonček.

Masaža trebuha pomaga pri prebavnih težavah, saj uravnava delovanje debelega črevesa. Če otroka boli trebuh, masaže ne izvajajte, ampak iščite položaje, ki mu ustrezajo.

Masaža hrbta

masaza_hrbta

 1. Dojenček leži na trebuhu, nogice so obrnjene proti vam. Prepustite otroku, da sam obrača ali polaga glavico na podlago.
 2. Roke položite prečno na otrokov hrbet. Prsti desne roke položite na vrat,  gledajo naj proti levi strani telesa, prsti leve roke pa ležijo takoj pod desno dlanjo in so obrnjeni v nasprotno smer. Gladite z obema rokama proti (nasprotnim) stranem otrokovega telesa.
 3. Dlani nežno premaknite za dlan nižje in masirajte proti stranem otrokovega telesa. Postopek ponavljajte, dokler ne pridete do zadnjice.
 4. Z enakimi gibi se vračajte proti ramenom. Na koncu s prsti posnemajte kapljice dežja, ki mu nežno padajo po hrbtu.

Pri masaži hrbta bodite nežni in ne pritiskajte na otrokovo hrbtenico. Pri tej masaži bo otrok pogosto spustil pline iz črevesja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here