Masaža dojenčka

0
1024
Masaža dojenčka
Masaža dojenčka

O učinkih masaže dojenčka govorimo takrat, ko mamica ali očka redno, vsak dan, lahko tudi 2-krat dnevno zmasirata dojenčkovo telo. 

Koža je največji čutni organ, odzivnost na dotik se razvije že v 8. tednu plodovega razvoja. Ker se je dojenček ločil od nežnega objema maternice, bo vaš dotik še kako dobrodošel. Masaža poteka v prvih dneh le ob previjanju preko nežnega dotikanja in gladenja in traja nekaj minut. Sčasoma pa postanejo prijemi čvrsti in pritiski na mišice globlji, mamica ali očka temeljito zmasirata dojenčkovo telo od glave do peta in masaža traja 30 do 45 minut. Uporabita od 30 do 60 masažnih prijemov, odvisno od starosti dojenčka in njegovega stanja. Učinki masaže so čudoviti: občutek varnosti in ljubljenosti in ga dojenček pokaže tako, da je umirjen, z malo ali nič krčkov, se lažje uspava in je zadovoljen. Masažni prijemi ustvarijo pri dojenčku čutne zaznave, ki učinkovito vzpodbujajo pravilen motoričen, senzoričen in kognitiven razvoj.

Starši naj masirajo s toplimi, čistimi rokami, na tleh, z dojenčkom v naročju, uporabljajo naj ekološka, hladno stiskana olja. Masaže naj ne izvajajo, ko je dojenček bolan, lačen ali takoj po jedi.

Kako začeti?

Udobno se namestimo na tla in si golega dojenčka položimo na svoja gola stegna. Naoljimo si roke, jih položimo na trebušček in se najprej povežemo z otrokom. Začnemo na glavi: na čelu masiramo od sredine proti sencam z obema rokama istočasno. Prav tako pod očmi od nosa navzven. Spodnji del obraza gladimo od brade v stran in navzgor ter simetrično krožimo po licih navzven. Po glavi izvajamo nežne gibe po temenu proti čelu. Trup masiramo diagonalno od ramena proti nasprotnemu kolku. Predel okrog popka lahko gladimo s krožnimi gibi ali v smeri navzdol. Roke masiramo od rame proti dlani, nato s palcema zmasiramo dlan, gladimo tudi hrbtišče dlani in na koncu še rahlo potegnemo vsak prst posebej, od rastišča do konic. Noge masiramo od kolka do gležnja s krožnimi gibi ožemanja in podolžnega gladenja po notranji strani navzgor in po zunanji navzdol. Hrbet masiramo tako, da si položimo dojenčka prečno čez stegna in ga masiramo v smeri od ramen do ritke z obema rokama izmenično ali ob hrbtenici ozko pogladimo do ritke.

Več o masaži preberite tukaj.

Vir: Prvi koraki: Dotik in masaža novorojenčka, Pediatrična klinika, Klinični oddelek za neonatologijo, UKC Ljubljana, 2012. Videi s strokovnjaki iz arhiva BabyBook.si.

Mojca Kurent

http://www.masazadojencka.si/

viš. med. sestra (foto Mateja Jordovič Potočnik)

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj