Martuljški slapovi

0
1040
jezero_Jasna
jezero_Jasna

Od Gozda Martuljek do jezera Jasna.

Tickless

Tokrat gremo na Gorenjsko. Pred vami je čudovit in nepozaben izlet na Martuljške slapove v Gozdu Martuljek, kjer se skrivajo škratje, pot pa bomo nadaljevali do Kranjske Gore do jezera Jasna.

Vas Gozd Martuljek se nahaja ob glavni cesti Jesenice – kranjska Gora in leži na obeh bregovih reke Save Dolinke. Od tod se razprostira čudovit razgled na vrh Špik. Vas je primerno izhodišče za pešpoti po Karavankah.

Zanimivost vasi so Martuljški slapovi, ki pritečejo izpod divjih skalnatih vrhov. Zgornji slap je precej visoko pod krnico, spodnji je bližje izhodišču, v tesni na koncu živahnega potoka. Do njega je speljana slikovita pot, sprva položna, skozi deželo škratov (Škratova dežela), zato bodite pozorni na vsak korak, saj vas škratje vse povsod opazujejo. Jesen je tako barvita, zato naberite z otroki listke, katere boste doma pobarvali naredili odtise, ali pa si iz njih naredite jesensko dekoracijo. Nato boste nadaljevali mimo potoka, kjer lahko otroka naučite metati kamenčke »žabco«. Zadnji del poti pa je malce bolj strm in vas popelje do zgornjega slapa. Na koncu, lahko pot vas nadaljujete po stari pastirski poti do nekdanje planine Martuljek in do brunarice.

jezero_JasnaNato pa pot nadaljujete do Kranjske Gore do jezera Jasna. Miren kotiček, kjer lahko preživite konec dneva z otroki in se z njimi pogovorite o dogodivščinah dneva, igrate družabne igre, imate mali pravi piknik.

Igrica za kratkočasenje v avtomobilu: eden si domisli barve, ostali pa morate najti predmete, ki so v tej barvi. (npr. rdeča, vsak mora najti vsaj en predmet te barve; npr. čevlji, avto, …)

Opis poti

Iz Mojstrane se peljete proti Kranjski Gori do vasi Gozd Martuljek, kjer lahko parkirate a parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko. Nato pot nadaljujte peš. Vodile vas bodo planinske oznake.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here