Manj mleka, več teka

0
2006
Otrok.
Otrok.

Ko vaš dojenček dopolni 7-8 mesecev, lahko začnete zmanjševati mlečne obroke, tako da bo dobil več teka za gostejšo hrano. Vseeno pa na bi med 6. mesecem in 1. letom prejemal po 500-600 ml materinega mleka ali mlečnega nadomestka na dan. Če se vam zdi, da je žejen, mu lahko ponudite druge mlečne izdelke, navadno vodo, razredčen sadni sok ali malo sladkane zeliščne napitke. Najbolje je, da v dojenčkovo stekleničko nalivate le mlečni nadomestek, vaše mleko ali vodo.

Srkanje sladkanih pijač za premagovanje tesnobe predstavlja glavni razlog za nastajanje piškavih zob, dojenčki pa so na to še bolj občutljivi kot odrasli. Ko vaš otrok dopolni šest mesecev, lahko začnete uporabljati kozarec s pokrovčkom, ki ima mehek ustnik in ročaje, ki jih je preprosto držati. Na trgu se dobijo posebni kozarčki za urjenje, ki vašega otroka popeljejo od pitja iz mehkega ustnika do samostojnega pitja iz običajnega kozarca.

Nikoli svojega dojenčka ne silite, da bi jedel kaj, česar očitno ne mara. Nekaj tednov pozneje mu boste lahko to ponudile znova – in utegne se izkazati, da mu bo takrat všeč. Pomnite, da je v tej starosti »debelost« normalna. Brž ko se bo vaš otrok začel plaziti in hoditi, se bo znebil odvečne teže. Čeprav prehrana z malo maščobami ne predstavlja nobene težave za odrasle, pa ni primerna za majhne otroke, ki potrebujejo kalorije za rast. V prvih dveh letih svojemu otroku dajajte le polnomastno mleko in se izogibajte mlečnim izdelkom z nizko vsebnostjo maščob.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj