Mamini občutki ob vstopu otroka v vrtec

0
1096
mamino počutje

Ob vstopu otroka v vrtec in uvajalnem obdobju gredo tudi mamice skozi čustveno obdobje in veliko spremembo, ki je pred vstopom v vrtec morda niti ne pričakujejo. Lahko se zgodi, da otrok odhaja v vrtec nasmejan in vesel, mama pa doživlja popolnoma drugačne občutke. Gre za občutja, ki so povezana z izgubo, saj je bila mamica zadnje leto z dojenčkom noč in dan, in so zato na mestu.

Zgradite zaupanje v vrtec

Saša Golob izpostavi, da je pri odhodu otroka v vrtec za mamo ključnega pomena zaupanje, da pušča otroka v varnih rokah. Otrok in mama naj imata dovolj časa, da se navadita na nov način življenja in razvijeta občutek varnosti ob drugi osebi, predvsem pa občutek, da sta ločena, a le za nekaj časa.

Otroci se ob vstopu v vrtec običajno hitro navadijo na vzgojiteljico, otroke, novo okolje, spalne navade. Na vstop otroka v vrtec se mama lahko pripravi tako, da si najprej sama »udomači« vrtec. Poskrbite za osebni stik s prihodnjo vzgojiteljico in postopno daljše uvajanje.

Za graditev zaupanja vam lahko pomaga temeljit uvodni pogovor z vzgojiteljicami. Nanj se dobro pripravite, da boste lahko resnično izvedele vse informacije, ki se dotikajo prav vašega otroka – spregovorite o vašem otroku, njegovih posebnostih in navadah, načinu uvajanja, vaših morebitnih pomislekih, dvomih, skrbeh. Že na tem pogovoru boste dobili osnovni občutek o vrtcu in vzgojiteljicah. So tople osebe? Bo za vašega otroka dobro poskrbljeno? Pogovorite se tudi s kakšnim staršem, ki že ima otroka vključenega v vrtec.

Ob mami, ki je pridobila ali zgradila zaupanje v vrtec in vzgojiteljice, in predelala stiske in tesnobe, bo otrok lahko zaznal njeno sproščenost, kar mu bo olajšalo prehod v vrtec. Če je za mamo to pretežko, lahko otroka uvaja očka ali kdorkoli, ki ga otrok pozna (babica, dedek, teta). »Poleg mame otroka v vrtec uvajajo tudi očetje, vendar je teh po raziskavah le 10 %,« dodaja Marija Remškar.

Pozitivne izkušnje glede varstva

Mamice naj si že v času porodniškega dopusta vzamejo nekaj časa zase in otroka prepustijo v varstvo osebe, ki ji zaupajo, svetuje Saša Golob. Začnite s krajšimi časovnimi obdobji, ki se postopoma podaljšujejo in prilagajajo otrokovim potrebam po bližini mame. Tako lahko pridobite pozitivno izkušnjo glede varstva. Po kratkih odmorih pridete nazaj spočite in notranje pomirjene in tako lažje ponovno prevzamete skrb za otroka.

Marija Remškar pa poudarja, da bodite iskreni do sebe in upoštevajte intuicijo ter resno vzemite vse svoje občutke. Če se vam vzgojiteljica zdi hladna, ali menite, da otrok ne bo v ustreznem okolju, razmislite o alternativah. Ali pa če ste imeli kot otrok sami negativne izkušnje z vrtcem in se vam ti spomini zdaj prebujajo ob vašem otroku. V tem primeru je priporočljivo, da izkušnje ozavestite in predelate sami pri sebi ali s pomočjo pogovora.

Dovolite si čutiti

Mama, ki je v stiku sama s sabo, bo ob otrokovem prehodu v vrtec najverjetneje čutila celo paleto čustev, od veselega vznemirjenja in pričakovanja, do strahu, pogrešanja, tesnobe, žalosti, krivde in tudi jezo ali naveličanost. Vsi občutki so normalni, zato si dovolite, da jih občutite.

Poiščite oporo v partnerju, ki vam je lahko v veliko pomoč, saj vas posluša in začuti. Pomembno je, da se tudi pogovarjata o svojih občutkih in kako doživljata vstop otroka v vrtec. Če si občutke dovolimo čutiti, se lahko začnemo tudi umirjati. To je priložnost, da se v odnosu partnerja tudi zbližata, povežeta in poglobita čustveno vez. Za oporo se lahko obrnete na druge osebe v vašem življenju, starše ali dobre prijateljice, pomembno pa je, da jim zaupate in ste z njimi lahko odkriti.

Kakovostno preživeti trenutki z otrokom

Pomembno je, otroku nudimo bližino, ljubezen in oporo. To so temelji varne navezanosti. Počasi in postopoma ga spuščamo v svet in zaupamo, da bo zanj dobro poskrbljeno. Dokler otrok ne vzame vrtca za svojega, je mama pogosto še »v krču« in razmišlja le o svojem malčku. Vendar se mora tudi otrok sprostiti in zaigrati v vrtcu. Ko bo on to osvojil, se bo lahko sprostila tudi mama in posvetila drugim stvarem ter pridobila nazaj nekaj svojega starega jaza.

Z malčkom preživite kakovostno preostale ure dneva. Namenite mu pozornost, ljubezen in crkljanje. Otroku bodite na voljo nekaj ur na dan, da ga slišite in čutite, kaj potrebuje. Veliko ga tudi sprašujte, kako mu je bilo v vrtcu. Družinski čas je nenadomestljiv in predstavlja malčku popotnico, da premaguje izzive zunaj varnega domačega okolja.

Saša Golob

Saša Golob

Zakonska in družinska terapevtka

Marija Remškar

Zakonska in družinska terapevtka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj