OtrokIgre z otrokomMalčki in televizija: tudi otroški program bolj škodi kot koristi

Malčki in televizija: tudi otroški program bolj škodi kot koristi

Nedavna raziskava potrjuje ugotovitev, da televizija malčkom naredi več škode kot koristi. To velja tudi, če je program še posebej priporočljiv za majhne otroke.

Ta rezultat je odkril profesor Dimitri A. Christakis iz Raziskovalnega inštituta na Univerzi v Washingtonu, ki je v zadnjih 25 letih opravil že veliko raziskav na to temo. Nobena od 78 analiziranih študij ni pokazala pozitivnih učinkov gledanja televizije pri majhnih otrocih – čeprav so bile določene oddaje primerne posebej za to starostno skupino. “TV-oddaje lahko povzročijo zamudo govorni razvoj pri otrocih. Televizor otroku ne da nobenih povratnih informacij, jih ne popravi, se ne pogovarja z njimi in jih ne spodbuja. Pozornost namenjena branju in spominskim sposobnostim se lahko poslabša pri otrocih, ki so pogosto gledali televizijo že pred starostjo treh let.

Ugotovljeno je bilo, da hitro spreminjajoče slike in zvok presežejo otroške možgane. Dojenčki in otroci do starosti dveh let in pol naj ne bi gledali televizije. Pri otrocih starih tri do pet let naj gledanje televizije ne presega pol ure dnevno. Mlajši otroci so manj odporni, zato jih je treba manj izpostaviti temu mediju. Pogosto gledanje televizije pri otrocih zavira socialne spretnosti, spodbuja pomanjkanje stikov in odpor do prostega gibanja ter ovira otrokovo domišljijo.

Vir: Urbia

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj