Igre z otrokomKako izbrati prave igračeMalčki in obisk popoldanskih aktivnosti

Malčki in obisk popoldanskih aktivnosti

Danes se starši odločate za popoldanske aktivnosti otrok že v zelo zgodnjem otroštvu. Tako se velik odstotek staršev, ki imate otroke stare med drugim in šestim letom, odloči za tečaj tujega jezika, tečaj risanja, fizične vadbene aktivnosti itd. Stari rek pravi, da mlajši kot si, lažje se učiš. To je seveda res, vendar to ne pomeni, da se vsi otroci lažje učijo, ko so mlajši, da se vsi učijo enako hitro in z enako vnemo, ali pa da so enako dojemljivi za različne predmete in vsebine.

Kdaj in kateri tečaj izbrati

Staršem svetujemo, da gredo na posvet o tečaju zmeraj skupaj z otrokom, da ta spozna okolje, da iz prve roke doživi, kako se bodo v skupinici učili in kako varno ter sproščeno se bo lahko tam počutil. Niso vsi otroci enake starosti pripravljeni na obiskovanje aktivnosti, niti ne kažejo enakega zanimanja zanje.

Pogovor s pedagogom pa bo tudi staršem omogočil, da spoznajo način poučevanja ter kakšno znanje in veščine pri določeni starosti lahko pričakujejo. Temu primerno bodo lahko zastavili svoje želje in pričakovanja glede napredka svojega malega nadobudneža.

Kako otroku pomagati pri usvajanju jezikov in ostalih predmetov

• Pokažite iskreno zanimanje

Venomer pokažite zanimanje za nove stvari, ki jih vaš otrok usvaja. Vzemite si čas, da vam pokaže in razloži, kakšne stvari je dosegel, zakaj je bil pohvaljen itn. Sledite temam v gradivu in na nevsiljiv način spodbudite odgovornost pri delanju domačih nalog.

• Postanite učenci

Prosite otroka, da še vas nauči novo pridobljeno znanje. Hkrati lahko ponavljate snov prejšnjih lekcij tako, da otroka prosite, da preveri, če ste si pravilno zapomnili besede, pojme, novosti prejšnjega tedna. To se jim bo zdelo sila pomembno, dvignilo bo njihovo samozavest. Zlato pravilo učenja je, da snov šele takrat zares usvojiš, ko jo predaš naprej, torej naučiš še nekoga.

• Ustvarite učno okolje doma

Otroku omogočite poslušanje pesmi, zgodbic ali gledanje risank, filmov v tujem jeziku. Povprašajte ga, kaj se je v risanki ali na videu zgodilo. Nič hudega, če vam razložijo v slovenščini. Pomembno je, da tako razvijajo razumevanje in tako imenovano language awareness (zavedanje jezika).  Če vam vedo obnoviti bistvo zgodbe, je to že velik napredek.

• Berite

V knjigarnah ali knjižnicah boste našli obilo knjig, ki so prilagojene različnim jezikovnim stopnjam. Izbirajte besedila, s katerimi so otroci seznanjeni že v maternem jeziku. Tako bo medjezikovni prenos najučinkovitejši. Če bodo zgodbo že poznali, se bodo lažje osredotočili na besedišče tujega jezika. Berite revije, povezane z znanostjo ali tehniko, in tako še bolj širite obzorje svojega otroka.

• Dnevnik znanja

Pomagajte otroku voditi dnevnik novega znanja. Ta je lahko v obliki zvezka, miselnega vzorca na steni, videodnevnika itn. Tako boste sledili otrokovemu napredku, zanj pa bo zanimivo in spodbudno ter seveda zabavno.

• Stanovanje spremenite v učilnico

Veliko besedišča, ki se ga otroci učijo, je v vašem domu. Skupaj izdelajte nalepke z besedami, ki jih nato nalepite na kose oblačil, pohištva, barve ipd. Besedo CHAIR, na primer, nalepite na naslonjalo stola.

• Igrajte se

Pripravite didaktične igre. Uporabite lahko vse, kar že imate doma. Igrajte se spomin, pri čemer uporabljajte besede tujega jezika. S starejšimi otroki se lahko igrate kakšne besedne igre – opise in uganke, križanke ter mnogo drugih.

• Izkoristite otrokovo zanimanje za računalnik in internet

Splet ponuja veliko interaktivnih iger za učenje tujih jezikov. Namesto igric brez določenega cilja jim ponudite alternativo in izziv – jezikovne igrice, miselne igrice, povezane z znanostjo ali legokockami. Uživali bodo, verjemite.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj