Malčki hodijo drugače kot odrasli

0
4839
hoja2

Malčki hodijo drugače kot odrasli – stopala običajno držijo široko narazen ter se zibajo, ker hodijo s sploščenimi stopali. Običajno se te male nenavadnosti s časom razrešijo same. Vseeno pa se posvetujte z zdravnikom, če ste zaskrbljeni glede otrokovih stopal ali glede njegovega načina hoje ali če se katero od naslednjih stanj pojavlja v resni obliki, tudi če samo na eni nogi.

Navznoter obrnjena stopala.

Nekateri otroci hodijo s stopali, obrnjenimi navznoter. To se običajno s časom popravi samo od sebe, vendar se posvetujte z zdravnikom, če vaš otrok navznoter ali navzven obrača samo eno stopalo ali če se stanje ne izboljša do sedmega ali osmega leta.

Navzven obrnjena stopala.

Spet drugi otroci imajo takrat, ko shodijo, stopala obrnjena navzven. To se običajno popravi v letu ali dveh.hoja2

Ploska stopala.

Vsi otroci imajo takrat, ko shodijo, ploska stopala, saj jim to omogoča boljšo stabilnost. Lok stopala se ne začne razvijati do otrokovega drugega leta, še kakšno leto potem pa vaš otrok ne bo hodil z upogibanjem podplata od pet do prstov. Če plosko stopalo ne izgine do tretjega leta, prosite zdravnika, da otroka napoti k podiatristu (specialistu za podplate).

Noge na ´o´.

Razmik med gležnji in koleni je pri otroku opazen do drugega leta starosti. Če pa je zelo opazen ali če po drugem letu ne izgine, prosite zdravstvenega strokovnjaka, naj si ga ogleda – zelo pogosto je tak razmik znak za rahitis.

Noge na ´x´.

Mnogi otroci pri hoji držijo kolena skupaj; razmik med gležnji do širine 6 cm je normalen. Noge na ´x´ običajno izginejo do šestega leta.

Vir: Naš malček

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj