Malček pričakuje, da bo vse narejeno zdaj

0
550
Pričakovanje otroka
Pričakovanje otroka

Ali skočite na noge vsakič ko otrok od vas nekaj potrebuje?

Otroka pričakuje, da bo vse narejeno zdaj, ta hip, karkoli že počnete, četudi vozite, se pogovarjate po telefonu, kuhate kosilo ali ste na stranišču. Vedno se ne morete nemudoma odzvati na njegove potrebe in sčasoma ga boste naučili, da ni edini s potrebami in željami.

Ko malček izrazi željo, ga spodbudite k vljudnosti, takoj ko je zmožen zanjo – to je pomemben sestavni del uvidevnosti do drugih. Sprva bo znal le pokazati, kaj hoče, ali povedati z eno besedico, a ko mu govor ne dela več težav, naj se navadi vljudno prositi. Čeprav otrokovi želji ne morete takoj ustreči, mu morate nemudoma odgovoriti. Če se ne boste zmenili zanj, pa naj bo še iz tako tehtnega razloga, ga boste le razburili in mu zbudili občutek nemoči. Če mu lahko takoj priskočite na pomoč, to tudi naredite – veliko bo priložnosti, ko to ne bo mogoče in ga boste lahko naučili, da mora počakati.

Ne izgovarjajte se vedno, da se mu boste posvetili čez minutko, saj ga takšno zavlačevanje spravlja v obup. Majhni otroci poleg tega nimajo predstave o času in prihodnosti, zato bi bilo vseeno, če bi mu rekli, da se mu boste posvetili čez uro ali naslednji dan. Pojasnite mu raje, kaj počnete in da mu boste pomagali, ko boste gotovi. Predlagajte mu, kaj naj počne v tem času ali ga povabite, naj vam pomaga. Držite obljubo, da se bo otrok lahko zanesel na vaše besede. Včasih so otrokove prošnje nepotrebne, na primer, ko vas prosi, da mu daste nekaj, kar je v dosegu njegovih rok. Spodbudite ga, da si sam vzame, kar potrebuje, in ga nato pohvalite.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here