Malček ima lahko do dvanajst okužb z virusi prehlada letno

0
992
Malček je pogosto prehlajen
Malček je pogosto prehlajen

V več kot 90 % primerih so virusi povzročitelji prehlada, zato je vaš otrok pogosto prehlajen, saj se hitro prenašajo z rokami ali preko kapljične okužbe.

Zaradi lahke prenosljivosti virusov, je vaš malček tudi med letom pogosto prehlajen. Virusi nimajo svoje presnove, zato so odvisni od drugega organizma (npr. človeka), da lahko preživijo. Svoje preživetje si zagotavljajo z razmnoževanjem v tujem telesu. Okužba preko rok velja za najbolj pogost način prenašanja virusov od človeka na človeka. Ste vedeli, da se tudi do 18-krat na uro dotaknemo svojega obraza? In tako pridejo virusi z rok preko sluznic v ustih in nosu v človeški organizem.

Drugi velik način prenašanja pa je kapljična okužba. Ko kihnemo, virusi s slino izletijo iz ust, tudi s hitrostjo 300 km/h. Se vam zdi, da je vaš malček nenehno prehlajen? To je navsezadnje normalno. Otroci v svojih zgodnjih letih usposobijo svoj imunski sistem, ki se bori z različnimi patogeni. Dovzetnost za okužbe pri otrocih je povsem naravna.

Eden od razlogov, zakaj je otrok pogosto prehlajen, je njihov imunski sistem, ki še ni zrel, zaradi česar so bolj dovzetni za bolezni. Poleg tega več kot 200 različnih virusov povzroča prehlad, otrok pa razvija imunost na njih. Ko otrok raste, spremlja svet z rokami, lizanjem in s tem pobira različne viruse, njegove roke pa hitro zaidejo v usta, okoli oči, nosu in to je priložnost za nastanek obolenja. Dojenčki bolj pogosto zbolevajo v jesenskih in zimskih mesecih, saj jim hladen zrak v zaprtih in ogrevanih prostorih izsuši nosne membrane, zaradi česar se hitreje prehladijo.

Povprečno število okužb na leto je pri dojenčkih 6 – 8-krat letno, pri otrocih, stari od 1 do 4 let, 8 – 9-krat letno, pri otrocih starih od 5 do 7 let, 6 – 8-krat letno. Če je vaš otrok letos šel v vrtec, se lahko zgodi, da imate občutek, da je trenutno skoraj ves čas bolan. Še posebej v prvih mesecih si pogosto okužbe kar sledijo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj