Lymska borelioza pri otrocih

4Kidz

Vsak tretji klop ima v sebi bakterijo borelije, kljub temu pa je tveganje za okužbo le med 1,5 in 6 %. Lymsko boreliozo je težko diagnosticirati. Začetni simptomi vključujejo rdečico, vnetje kože, otekle bezgavke, utrujenost, šibkost, povišano telesno temperaturo, glavobol, bolečine v mišicah, otekle in boleče sklepe in slabše splošno zdravstveno stanje, podobno gripi. Večina teh simptomov se lahko pojavi tudi pri kakšni drugi bolezni.

Glavni simptom je kolobarjast videz kože v okolici ugriza klopa. Kolobar je lahko večji, manjši, svetlejši ali temnejši, pokaže pa se le pri približno polovici okuženih. Tako je lahko borelioza prisotna tudi, če ni kolobarja.

Zgodaj odkrita lymska borelioza je ozdravljiva z antibiotiki. Dokaže se lahko s preiskavo krvi. Obisk zdravnika je zato priporočljiv, ko se po ugrizu klopa pojavi splošna oslabelost, utrujenost, povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih in glavoboli. Okužba lahko sprva spominja na gripo in je zato le redko obravnavana. Nepravilna ali pozna diagnoza lahko vodi do poškodb sklepov in živčnih celic, kar včasih vodi h kroničnim bolečinam. Druge pozne oblike bolezni so motnje gibanja in kronična nevroborelioza, saj se zaradi vnetja poškodujejo živčne celice v hrbtenjači in možganih.

Otroci simptome borelioze pogosto pokažejo hitreje kot odrasli. Vrsta simptomov se od odraslih ne razlikuje, se pa pri otrocih pogosto pokaže modro-rdeča sprememba kože okrogle oblike. Če boreliozo pri otrocih obravnavamo zgodaj, se lahko bolezen brez škode v celoti pozdravi.

Preventiva je najboljša zaščita

Čeprav je toplo, se je pri raziskovanju narave najbolje obleči tako, da imate pokrito celotno telo. Oblačila naj bodo svetla, saj boste tako klopa hitreje našli, če bi se prijel na oblačila. Uporabite kakšno sredstvo za odganjanje klopov. Ko pridete iz sprehoda, se preglejte. Klopom je všeč na lasišču, pod pazduho, na intimnih predelih in za koleni. Tudi psi in mačke, ki imajo klopa, ga lahko prenesejo na vas.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj