Ločitev otroka od matere, odhod v vrtec

0
181
Odhod v vrtec

Starši naj dobro pretehtajo kdaj se je otrok sposoben ločiti od doma in od matere, pri vsakem posamezniku je to lahko drugače.

Z mamo in očetom otrok razvija vzorce, nezavedne modele delovanja v odnosih. Podzavestno se tako brez zavestnega znanja obnaša vse življenje. Zato je ključno, katere nezavedne programe delovanja v odnosih bo shranil. Če so pozitivni, potem bodo odnosi s prijatelji, predvsem pa čustveni odnosi s partnerji pozitivni, prijetni, uspešni oziroma obratno. Gre za nezaveden del, ki ga ne morete spremeniti in je močnejši od naše zavesti.

Proces simbiotske ločitve je eden od nezavednih modelov, v katerem se je potrebno znebiti vsega, kar je za nas čustveno pomembno. Naj bo to ločitev od mame in očeta, igrač, menjave stanovanja, prijateljev, mesta, avta, službe. Vsakršne ločitve od nečesa, kar nam je čustveno pomembno.

 

Problematičen odhod v vrtec kaže, da je prišlo do aktiviranja problema z ločitvijo otroka, ki je obtičal v procesu ločitve od staršev. Pogosto se zgodi, da starši zaradi službenih obveznostim otroka prezgodaj vključijo v vrtec. Nujno je, da starši ocenijo, ali se je otrok sposoben ločiti od doma in od matere, pri vsakem posamezniku je to lahko drugače. Sicer ima lahko v kasnejšem obdobju posledice, vedenjske težave oziroma bo imel močne obrambne mehanizme.

Tomislav Kuljiš

https://ipd-center.eu/

terapevt, ustanovitelj in avtor programa IPD centra za osebni razvoj in naravno starševstvo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj