Ločitev in njen vpliv na dojenčka

0
1574
Jok
Jok

Za vse člane družine pomeni ločitev boleče in stresno dogajanje, ob katerem ne more ostati nihče neprizadet. Razpad družine je dalj časa trajajoče dogajanje, ki vpliva tudi na zelo majhne otroke ali celo na tiste, ki se še niso niti rodili.

Za vse člane družine pomeni ločitev boleče in stresno dogajanje, ob katerem ne more ostati nihče neprizadet. Razpad družine je dalj časa trajajoče dogajanje, ki vpliva tudi na zelo majhne otroke ali celo na tiste, ki se še niso niti rodili.

Ali ločitev vpliva na dojenčka?!

Razveza staršev škoduje že fetusu, ki zaščiten leži v maternici. Materino telo namreč prevaja nerojenemu otroku znake in dražljaje njenega stanja. To stanje pa je v času razhajanja s partnerjem polno čustvenih pretresov.

Torej tudi dojenček, ki zavestno ne ve, da se starši ločujejo, zelo močno doživlja težave svojih roditeljev. Družina razpada, mama in oče sta v stiski in dojenček to stisko močno doživlja, a si žal ne more pomagati ter v tem vzdušju živi in poskuša preživeti.

Intenzivnost travme seveda sovpada s čustveno strtostjo staršev, sploh matere. Včasih so roditelji tako emocionalno obremenjeni, da je dojenček spregledan, njegove potrebe pa preslišane.

Značilni znaki nelagodja

Gre za obdobje odraščanja, ko sporazumevanje z besedami še ne obstaja. Otrok je zato primoran svojo stisko izraziti na drug način. Značilni znaki, ki izdajajo njegovo nelagodje so:

 • jok,
 • nemir,
 • nespečnost.

Kadar starši zmorejo otroka umiriti oziroma ga potolažiti, ne pride do kakih hujših posledic.

Pomagajte, ne zmoreva!

Ločitev je zapleten in dolgotrajen proces, zato se je treba za pomoč obrniti na pristojne institucije.

 • Center za socialno delo; z njihovo pomočjo urejate medsebojne stike, preživnino, delitev premoženja in ostale formalnosti.
 • Odvetnik, specializiran za družinsko pravo. Če ustrezate kriterijem, vam pripada brezplačna pravna pomoč.
 • Psihoterapevt; kadar je čustvena stiska prevelika, jo s pomočjo strokovnjaka lažje ovrednotite in hitreje prebrodite. Obisk psihoterapevta ne pomeni, da je z vami kaj narobe oziroma, da niste ˝normalni˝.
 • Skupine za samopomoč; to so podporne skupine, kjer se srečujete starši, partnerji, ki si delite neko določeno izkušnjo, doživljanje.

Specialistka za družinsko pravo, Janja Frelih Gorjanc, opozarja vse starše v razhajanju, da prej ko boste poskrbeli zase in poiskali neko strokovno pomoč, manj vas bodo težave »zasedale«. Tako boste lahko bolje poskrbeli za svojega otroka, saj Gorjančeva meni, da ste institucija, ki najbolje poskrbi za otrokovo stisko, prav vi, starši!

Ne počnite tega!

Zaradi nekaterih vaših dejanj, ki se jih verjetno niti ne zavedate, lahko vaš malček kasneje, ko odraste, razvije motnje hranjenja in razne zasvojenosti z alkoholom, drogo in spolnostjo. Temu se lahko izognete, tako da:

 • se ne prepirate pred otrokom, saj slednji blatenje, poniževanje, besnenje, histerični jok, pretirano žalost… doživlja kot psihično in fizično bolečino,
 • nikakor ne prelagate kakršnekoli krivde na otroka,
 • ne zahtevate od malčka, da postane vaš čustveni partner,
 • ne spregledate njegovih potreb in se čim več ukvarjate z njim,
 • se ne bojite reakcije okolja, saj niste ne prvi ne zadnji, ki se ločujete,
 • si na svoja pleča ne naložite preveč krivde, zamer in razočaranja.

Življenje gre naprej

Za vami je težka izkušnja in četudi ste pričakovali, da boste s podpisom ločitvenih dokumentov iz svojega življenja izbrisali vse negativne občutke, se to žal ni zgodilo. Jeza, razočaranje, žalost ostajajo vaši spremljevalci in le čas je tisti, ki jih bo nekoč pregnal. Takrat boste s partnerjem tudi čustveno razvezani, a se od njega kot od starša svojega otroka, nikoli ne boste mogli ločiti.

Vaša največja zmaga bo, ko bo vaš otrok čutil, da je varen, da ima mamo in da ima očeta. Njegova družina sicer ne živi skupaj, a se o vseh zanj pomembnih stvareh soglasno odloča.

Vir: Alenka Štadler: Otrok in ločitev staršev; da bi odrasli lažje razumeli otroke. Lars Kuntzag: Ločitev boli; otroci in starši v ločitvenem dogajanju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here