Ločevanje dneva in noči

0
616
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Ljudje smo v glavnem dnevna bitja, ki ponoči spijo, podnevi pa smo dejavna; vendar dojenčki nimajo mehanizma za ločevanje dneva in noči. Sprva je v 24 urah izmenjavanje obdobij spanja in budnosti povsem naključno, zato je potrebno kar nekaj časa in pametno ravnanje, da jih prepričamo, naj spanje dojenčka osredotočijo na nočne ure, budnost pa na dnevne. Večina dojenčkov se hitro navadi na vzorec, razen dojenčkov, ki so nekaj tednov preživeli v nenehno osvetljeni in prometni intenzivni negi ter se zato prilagodijo počasneje.

Ponoči

Večina starejših dojenčkov ponoči spi 12 ur, ne da bi jih bilo treba vmes hraniti. Čaka pa vas lahko nekaj težav.
Ker se v naslednjih mesecih povečuje bojazen pred ločitvijo, se lahko zgodi, da zvečer ne bo hotel iti spat. Prav tako se lahko ponoči pogosteje zbudi in vas začne iskati. Toda če se je navajen umiriti sam, bo verjetno kmalu spet utonil v globok spanec. Če pa joka toliko časa, da ga morate potolažiti, ga poskusite uspavati in preizkusite več načinov.

Podnevi

Za otroka je dobro, če malo spi tudi podnevi. Največkrat zadrema dvakrat, enkrat dopoldne in enkrat popoldne. Čim bolj je spočit, tem bolj bo zadovoljen čez dan in tem lažje se bo umiril zvečer. Ko pa bo večji in ga bo zanimal svet okoli njega, bo morda podnevi težje zaspal. Če otrok podnevi noče iti spat, čeprav je očitno potreben počitka, ga poskušajte uspavati, preden postane preutrujen. Če vam to ne uspe, ga odpeljite na sprehod ali vožnjo z avtom. Veliko otrok v vozičku ali avtu hitro zadrema. Tudi samo 20-minutni spanec jih osveži.

Postopek ločevanja dneva in noči lahko pospešite tako, da bo najprej ločeval, kdaj gre spat za vso noč in kdaj bo čez dan samo zadremal. Lahko ga okopate ali umijete in nato preoblečete v pižamo, lahko večerja v svoji sobi, predvsem pa ga poskusite uspavati v posteljici in sobi, kjer bo vso noč.

  1.  Poskrbite, da bo dojenčku ponoči udobno. Zvečer se prepričajte, da je kupček podrl in ga ne bo nič drugega motilo.
  2.  Dojenčka lepo zavijte.
  3. spanje_kapicaZatemnite sobo, da bo drugačna kot podnevi in ko bo odprl oči (vsi dojenčki jih ponoči vsake toliko odprejo), naj njegove pozornosti  ne pritegne nič razsvetljenega ali jasno vidnega. Pustite prižgano svetilko z medlo svetlobo (15 W), da boste lahko ponoči poskrbeli zanj, ne da bi morali prižgati še kakšno luč
  4. Poskrbite, da bo soba razmeroma topla (18-20 stopinj Celzija) in da bo topla tudi ostala.
  5. Nočni obroki naj bodo čim krajši in čim bolj napol v snu.
  6. Ko začne jokati, pridite takoj k njemu, in tako ne bo imel časa, da bi se zbudil nesrečen. Ne igrajte se in ne pogovarjajte se z njim, temveč ga samo pomirjujoče ljubkujte.

 

Vir: Otrok od rojstva do šole

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here