Ljubosumnost na novorojenčka

3274
Ljubosumje
Ljubosumje

Prihod novega člana v družino je za vse velika sprememba, mogoče še največja prav za prvega otroka.

Zelo težko je napovedati, kakšen bo odziv sorojenca, ko pride v družino nov član, saj na to vplivajo številni dejavniki: starost bratca ali sestrice, kakovost njegove navezanosti na starše, njegove osebnostne značilnosti, število otrok v družini … Izredno pomembno je, da otroka ustrezno pripravimo na prihod novega družinskega člana.

 

bratec-sestricaRojstvo otroka je za celotno družino zelo poseben dogodek. Otrok v družini spremeni obstoječa razmerja med družinskimi člani, spremeni dotedanjo dinamiko družine, saj novorojenček zase zahteva kar precej časa, nege in pozornosti. Prihod novega člana v družino je za vse velika sprememba, mogoče še največja prav za prvega otroka, ki si niti ne predstavlja, kaj vse se bo spremenilo. Na novega družinskega člana se morajo privaditi in ga spoznati mama, oče, seveda pa tudi bratje in sestre, če je v družini že kakšen otrok.

Zelo težko je napovedati, kakšen bo odziv sorojenca, ko pride v družino nov član, saj na to vplivajo številni dejavniki:

  • starost bratca ali sestrice,
  • kakovost njegove navezanosti na starše,
  • njegove osebnostne značilnosti,
  • število otrok v družini, …
Izredno pomembno je, da otroka ustrezno pripravimo na prihod novega družinskega člana. Pri tem je treba upoštevati njegovo starost oziroma njegovo sposobnost razumevanja.
  • Z nekoliko starejšim otrokom se sicer lažje pogovorimo o prihodu novorojenčka (torej ga lahko bolje pripravimo, mu razložimo, kako bo, ko pride dojenček, …), ne moremo pa predvideti vseh čustvenih reakcij, ki jih bo doživljal starejši bratec ali sestrica.
  • Nekateri se odzovejo z izrazito skrbnostjo do novega bratca ali sestrice, druge pa muči ljubosumje in zelo težko sprejmejo novinca v družini.
Pomembno je, da se starši »oborožijo« z veliko mero potrpežljivosti in ne pozabijo tudi na potrebe starejšega otroka, do katerega morajo biti v tem obdobju še posebej pozorni – nameniti mu je treba še več pozornosti, ne smemo ga izključiti ali odrivati, saj se bo sicer hitro čutil zapostavljenega. Nekateri starejši otroci z veseljem sprejmejo tudi kakšne naloge, povezane s skrbjo za novega družinskega člana, vendar pa jih s tem ne smemo preveč obremeniti, saj imajo tudi sami svoje potrebe. Starejši otrok naj vam pomaga pri nakupovanju za dojenčka, pri pripravi posteljice, oblačil, igrač ali morda celo izbiri imena. Ohranite otrokovo vsakodnevno rutino. Naj počne stvari, ki jih je počel prej (kar velja tudi za čas po rojstvu!) in čim manj spreminjajte njegov urnik. Otrok je navajen določenih stvari, določenega ritma, v katerem se odvija njegov vsakdan in to mu daje varnost. Če to ohranite, bo otrok veliko laže sprejel spremembe.
Pomembno je, da si tudi po rojstvu sorojenca vsak dan vzamete nekaj časa samo za starejšega otroka, da z njim počnete stvari, ki jih ima rad. Tako bo starejši otrok občutil, da je tudi on tako pomemben za vas, kot je bil prej. Dobro je tudi, da se npr. takrat, ko je mama zaposlena z dojenčkom, s starejšim otrokom ukvarja npr. očka ali kdo drug (babica/dedek). Seveda pa se mora tudi starejši otrok navaditi (kar je odvisno od njegove starosti in sposobnosti razumevanja), da včasih novorojenček pač zahteva več pozornosti in je v tistem trenutku potrebno poskrbeti najprej zanj.

bratec-sestrica1

Pogosto se starši sprašujejo, kako otroku razložiti, od kje pride dojenček. Pri tem je spet pomembno upoštevati otrokovo starost. Vsekakor je pomembno, da skušamo otroku odgovoriti na njegova vprašanja. Nekateri starši odgovorijo realno in preprosto, drugi pa se poslužujejo različnih mitov (»štorklja ga je prinesla«, »smo ga kupili, ker se imava rada«), ki pa niso najbolj »funkcionalni« in otroka lahko le dodatno zbegajo. Smiselno je, da otroku razložimo na njemu razumljiv način. Mlajšemu otroku, staremu do treh let, lahko prihod bratca ali sestrice poveste na pravljičen način. Izmislite si zgodbico, v kateri bo otroku čarobno bitje prineslo novico, da se mu bo čez nekaj mesecev pridružil bratec/sestrica. Vsak  teden nadaljujte zgodbo s sporočili čarobnega bitja, ki vašemu otroku prinaša sporočila o prihodu novega družinskega člana. Sporočila naj bodo oblikovana na takšen način, da v njih otroku poveste, kaj vse bo potreboval dojenček, kako mu bo vaš otrok lahko pomagal. Kaj vse bo delala mamica, kaj očka in kaj sam otrok. Tako bo vaš otrok težko pričakoval prihod novega družinskega člana. Starejšemu otroku razložite, kaj se zares dogaja pred dojenčkovim rojstvom. Povejte mu, da v vas raste novo življenje – bratec ali sestrica in da se vam bo v prihodnjih mesecih pridružil; lahko posluša, kako bije njegovo srce, čuti njegovo premikanje na vašem trebuhu . Otroku dajte kakšno posebno nalogo, na primer da pripravi igrače, ki jih bo dal bratcu ali sestrici, povejte mu, kakšne zadolžitve bo imel  – pomoč pri umivanju otroka, varovanje … Svojega otroka na prihod novega družinskega člana pripravite čim bolj temeljito.

Bratec oziroma sestrica pomeni seveda tudi prepire, ki so normalni. Omenila sem že ljubosumje, nekateri bodo morda hoteli dojenčka udariti, drugi se ne bodo hoteli igrati z njim, ko bo starejši, ne bodo želeli deliti igrač … Pomembno pri vsem tem je, da so starši občutljivi za potrebe tako mlajšega kot tudi starejšega otroka. Odzvati se je treba, ko je otrokova reakcija neprimerna (ko na primer pride do pretepa, ščipanja, neupravičenega odvzema  igrače) in jasno povedati, da takšno vedenje ni ustrezno, hkrati pa povedati/pokazati, kakšno vedenje je želeno, sprejemljivo. Otroka je treba tudi pohvaliti, kadar se vede ustrezno, kadar je prijazen, ko deli svoje igrače, vključi bratca/sestrico v igro, mu ponudi pomoč. Tako se bo otrok naučil, kakšno vedenje je socialno zaželeno in kakšno vedenje je neustrezno, kar bo lahko uporabil tudi kasneje v življenje, ko si bo moral najti svoje mesto v širši družbi (v vrtcu, v  šoli, na delovnem mestu …).

Nikar ne pretiravajte. To je res velika sprememba, a starševstvo je ena najlepših stvari, zato vam želimo veliko veselja z vašimi nadebudneži.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav