Ljubosumje ob prihodu bratca/sestrice

0
960

Predvsem gre za kvaliteten stik in občutek, da ni mame izgubil po prihodu sorojenca ter da ima oče še vedno čas zanj.

Prihod novorojenčka v družino prinaša veselje, hkrati pa terja spremembo za vse družinske člane. Tako prvorojenec, ki je imel prej vso pozornost svojih staršev, lahko prične doživljati bratca oz. sestrico kot nekoga, ki mu »krade« starša in kaj hitro se lahko pojavi ljubosumje. Zato je dobrodošlo otroka na prihod sorojenca pripravljati že v nosečnosti. Že majhen otrok lahko pomaga mamici namazati trebušček, ga poboža in bratcu ali sestrici tudi kaj pove. Starša mu lahko ob fotografijah pokažeta, kako je bil tudi on sam v maminem trebuščku, kako je znal samo z jokom povedati, da je lačen, zaspan, moker oz. ga kaj boli in kako je bila takrat vsa pozornost staršev namenjena samo njemu.

Po rojstvu je ob prvem obisku v porodnišnico dobrodošel predhodni klic očeta, ki poskrbi, da mama ravno takrat ne bo imela novorojenčka v naročju in bo lahko objela starejšega. Ob prihodu lahko novorojenček prinese starejšemu malo pozornost v obliki darila, obenem pa ga lahko vključimo tudi v nego dojenčka. Lahko mu namaže ritko, prinese pleničko, drži stekleničko … Pustimo mu, da ga ob naši skrbni prisotnosti lahko vzame tudi v naročje. Omogočimo mu, da ob dojenju lahko tudi on objame mamico in se tako malo pocarta. Pomembno je, da ima starejši še vedno možnost določen čas preživeti samo z mamo in samo z očetom. Lahko je to igranje ali odhod v trgovino.

Ne gre toliko za količino časa kot za kvaliteto stika in občutek, da ni mame izgubil, da ima oče še vedno čas zanj. Vse navedeno pa še vedno ni zagotovilo, da bo ljubosumja ne bo prišlo.

Pomembno si je ljubosumje priznati in ga razumeti kot normalen odraz otrokove stiske na spremembo, namesto kot otrokovo neprimerno vedenje, ki je samo klic po pozornosti, stiku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Sara Jerebic

dr. Sara Jerebic

http://www.blizina.si/domov.html

spec. zakonske in družinske terapije, Družinski inštitut Bližina

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here