Ljubosumje med bratci in sestricami

0
962
Ljubosumje
Ljubosumje

Otrok mora dojeti, da je to njegov bratec/sestrica, za kar bo potreboval kar nekaj časa. Stisko lagko pokaže kot ljubosumje, zato mu tega ne zamerite.

Ljubosumje med brati in sestrami je pogosta težava. Predvsem ljubosumni so malčki. Ko otrok dobi brata ali sestro, je to zanj velika sprememba. Otrok gre skozi množico čustev: vznemirjenje, strah, ponos, ljubezen, ljubosumje, jeza in razočaranje. Prej ste bili le starši in on – zdaj je tega konec in on ni več edino središče vašega življenja. To je lahko zapleteno in žalostno doživetje za vašega otroka. Dojenček veliko joka, česar se mora malček še navaditi. Z njim se še prav tako ne more igrati, ker je premajhen.

Malo drugače je, ko dobite tretjega ali četrtega otroka. Takrat je vaš najstarejši že bol samostojen, hodi v vrtec ali šolo in je verjetno manj občutljiv ter ljubosumen. Kako se vaš otrok odzove na novega sorojenca, je odvisno od njegovega temperamenta, starostne razlike in tega, ali je fantek ali punčka. Če je vaš otrok zelo neodvisen, se bo lažje spopadel s tem, kot pa, če je zelo občutljiv. Morda preizkuša vas in vašega partnerja – pade nazaj v stare navade, želi biti nahranjen in se obnaša kot dojenček. Tako se otrok bori za vašo pozornost. Mnogi otroci tako reagirajo na rojstvo sorojenca, ali pa reagirajo agresivno. V vsakem primeru bo vaš otrok potreboval nekaj časa, da se privadi na nove razmere.

Kako pomagati otroku, da ni ljubosumen na bratca/sestrico?bratec-sestrica1

  • Razložite otroku, kaj se je zgodilo. Dajte mu dovolj časa, da se navadi na idejo o bratcu ali sestrici. Pokažite mu, ko bo dojenček brcal v vašem trebuhu – tako bo tudi on že pred rojstvom vzpostavil vez z njim. Z njim se pogovorite tudi o spremembah.
  • Pokažite svojemu otroku spomine na takrat, ko ste nosili njega.
  • Dovolite otroku, da vam pomaga (na primer pri opremljanju otroške sobe ali nakupih za dojenčka).
  • Pripravite se na trenutek, ko bo prvič videl dojenčka, sicer je lahko zanj to šok. Pozdravite ga kot vedno, da bo videl, da ga imate še vedno enako radi.
  • V prvih dveh tednih poskusite, da vas starejši otrok ne vidi, ko dojite dojenčka, saj lahko na to reagira zelo ljubosumno.

Vir: Netmoms

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj