Lažno negativni in lažno pozitivni test nosečnosti

10331

Testi nosečnosti, ki se izvajajo vsaj dva dni po zamujeni menstruaciji, so dokaj zanesljivi. Običajno so testi zanesljivejši z vsakim dnem.

Vsaka ženska, ki ji test nosečnosti pokaže plus, komaj čaka, da gre h ginekologu in ji ta naredi ultrazvok. Običajno pregled sledi po tednu ali dveh, razen če obstajajo posebne okoliščine. Ženske, ki pridejo na pregled h ginekologu okoli 5. ali 6. tedna nosečnosti, so včasih razočarane: pogosto namreč nosečnosti z ultrazvokom še ni videti. Prvi obisk pri ginekologu v nosečnosti se bolj priporoča med 8. in 10. tednom, prej pa le, če se pojavijo težave. Vendar pa je za pridobivanje zanesljivih informacij o nosečnosti potrebno opraviti krvni test. V krvi je odkritje hormona hCG še bolj zanesljivo. Tu se ne določi le navzočnost hormona, ampak tudi znesek vrednosti.

Kdaj test ni pozitiven, čeprav sem noseča?

Vendar pa pri nekaterih ženskah test ni pozitiven, čeprav so noseče. Test je tako lažno negativen. Do tega lahko pride, ker se pri daljšem ciklu ne ve vedno, kdaj je ovulacija. Ta rezultat se pogosto zgodi, ko je raven HCG-ja tako nizka, da se na test nosečnosti še ni odzvala.

Lažno pozitiven test nosečnosti

Lažno pozitiven test nosečnosti pa je lahko, ker telo tudi proizvaja HCG. Zato test opravite šele, ko vam zamuja menstruacija. Po spontanem splavu ali zunajmaternični nosečnosti traja nekaj časa dokler HCG-ja ni mogoče več zaznati, ker telo potrebuje nekaj časa, da ga razgradi. Tudi takrat je test nosečnosti pozitiven, čeprav ženska ni noseča.

Še več o testih nosečnosti boste našli tukaj.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav