Lajšanje težav dojenčka

1299
Lajšanje težav dojenčka
Lajšanje težav dojenčka

Povišana telesna temperatura, krči gladkega mišičevja, prehlad ali kašelj se ponavadi pojavijo pri otrocih v času od 3. do 6. meseca starosti. Lajšanje težav dojenčka je enostavno, če pa ima otrok vročino več kot tri dni, pa ga moramo peljati k zdravniku.

Povišana telesna temperatura

Povišana telesna temperatura (vročina) je eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika. Je obrambna reakcija mehanizma in sama po sebi ni škodljiva. Z vročino se dojenčkovo telo bori proti okužbam. Telesna temperatura se preko dneva spreminja. Najnižja je v zgodnji jutranjih urah, najvišja pa v popoldanskem času in zvečer. O povišani telesni temperaturi govorimo, ko je temperatura višja od 38 °C (merjeno v ritki ali v ušesu) ali višja od 37 °C (merjeno pod pazduho). Znižujemo jo, ko poraste do 39 °C, lahko pa že prej, če je otrok močno utrujen. Najprej jo poskušamo znižati z ohlajevalnimi kopelmi, če nismo uspešni pa z zdravili. Od zdravil se najpogosteje uporablja paracetamol (kot sirup ali svečka).

Otroka z vročino je treba odpeljati k zdravniku, če je mlajši od 3 mesecev, če odklanja tekočine, manj lula, če je močno utrujen/zaspan tudi po tem, ko mu znižamo temperaturo, ali če povišana temperatura vztraja več kot 3 dni.

Vročinski krči

Vročinske krče ima tri do pet odstotkov otrok od 6 meseca do 5. leta starosti. Lahko se pojavijo kot posledica bakterijske ali virusne okužbe. Pri otroku z vročinskimi krči je treba znižati telesno temperaturo in ga peljati k zdravniku.

Prehlad

Dojenčki so še posebej dovzetni za prehlade, ker njihov imunski sistem še ni razvit. Je virusna okužba, ki se prenaša s kašljanjem in kihanjem obolelih. Običajno je dojenček prvič prehlajen nekje med 3. in 6. mesecem starosti. S povečanjem mobilnosti dojenček v usta dobi vedno več stvari. Tako se poveča tveganje za okužbe. Pojavijo se zamašen nosek, kašljanje, slabo počutje in z vsem tem težave pri hranjenju. Pred prehladom se ne moremo popolnoma zaščititi, lahko pa preventivno skrbimo za preprečevanje prehlada:

  • temeljito si umivajte roke,
  • nihče naj ne kašlja v otroka,
  • izogibajte se zaprtim prostorom z veliko ljudmi (nakupovalni centri),
  • redno zračite stanovanje.

Pri lajšanju prehlada lahko veliko naredimo sami:

  • materino mleko: pomagajo obrambne snovi v materinem mleku. V vsako nosnico kanite kakšno kapljico mleka.
  • fiziološka raztopina in nosni aspirator: Če je nos tako zelo zamašen, da dojenček ne more toliko dihati, da bi se dojil, mu v vsako nosnico kanite nekaj fiziološke raztopine in mu očistite nos z aspiratorjem.
  • nega noska: nosek mu redno brišite.

Prehlad naj bi se bistveno izboljšal v roku enega tedna in minil v roku do dveh tednov.

Kašelj

Kašelj pri dojenčku je običajno predvsem simptom in ne bolezen. Najpogostejši vzrok je virusna okužba zgornjih dihal (prehlad). Drugi vzroki za kašelj pri dojenčkih so lahko vnetje grla ali sapnika, v redkih primerih tudi pljučnica. Če kašelj traja dlje časa in se pojavi še povišana telesna temperatura, je treba otroka peljati k zdravniku.

Kila

Najpogostejša je popkovna kila. Otroci so zaradi popkovne in/ali dimeljske kile pregledani že ob rojstvu in nato pri vsakem nadaljnjem pregledu pri pediatru, kjer starši dobijo tudi vse dodatne informacije in navodila. Nekatere kile izgine same od sebe, druge je treba operirati. Kila nastane zaradi šibkosti trebušne stene in je izbočena trebušna mrena, ki jo opazimo kot mehko izboklino, ki je bolj izrazita ob napenjanju in joku dojenčka.

Alergije

Nekateri otroci so bolj, drugi manj nagnjeni k alergijam, ki so po navadi prirojene. Vsaka pikica pa še ne pomeni alergije, zato se pri pojavu izpuščajev posvetujte s svojim izbranim pediatrom. Znaki alergije se lahko kažejo kot težave na prebavi: krči, bruhanje, driska. Najpogostejša alergija je atopijski dermatitis (suha srbeča koža). Izpuščaji se pojavijo na licih in na pregibih rok, nog, lahko tudi vratu in za ušesi.

Vnetje ušes

Vnetje ušes se najpogosteje začne po šestem mesecu starosti. Najpogostejša so med 6 in 24 mesecem in med 5 in 6 letom starosti, ker v tem obdobju imunski sistem še ni dozorel. Prepoznamo ga po glasnem joku in zbujanju sredi noči, drugi znak so roke dojenčka, ki se gibljejo okrog ušesa. Pogosto vnetje ušesa spremljata tudi prehlad in zvišana telesna temperatura. Z dobro higieno nosne sluznice (redno čiščenje noska) lahko preprečite, da bi se okužba prenesla na ušesa.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav