Lajšanje nosečniških tegob na naraven način

0
2025
Nosečniške tegobe

Nosečnost je obdobje, ko moramo zelišča še skrbneje izbirati kot sicer, saj z nepravilno izbiro lahko škodujemo sebi in vplivamo na plod.

Milan Kalan iz Zeliščne kmetije Kalan, ki se že 35 let ukvarja in dela z zelišči, poudarja, da nosečnost prinese nekatere težave, ki so sicer normalne za kasnejša obdobja, ali pa so te težave tipične samo za obdobje nosečnosti, ki po porodu same od sebe minejo, vendar je pri vsaki nosečnici lahko drugače, kakor tudi pri učinku zelišč.

V obdobju nosečnosti pa so lahko zelo nadležne. Med njimi so pogosta vnetja ledvic, jutranja slabost, zaprtje, zgaga, pokanje žilic na nogah, težave z zobmi, otekanje zaradi zastajanja vode, slabokrvnost, depresivnost, itd. V nosečnosti nekateri zeliščarji (drugi ne) še posebej priporočajo zelišča, kot so ajda, oves, plahtica, malina, komarček, melisa in še nekatera druga, ki so varna za uporabo.

S pomočjo strokovnjakov smo pripravili tabelo zelišč, ki lahko pomagajo za lajšanje nosečniških tegob na naraven način:

Za kaj?

Katero zelišče?

Kako pomaga?

jutranja slabost

metin čaj = poprova meta

ingverjeva korenina

Zmanjša slabost, pomaga prebaviti hrano, preprečuje bruhanje in pomirja prebavila.

cimet

Čaj pomiri razdražen želodec.

zaskrbljenost in napetost

čeladnica

Blaži napetost, nemir in stres, sprošča in pomiri.

melisa

šentjanževka

materina dušica

hmelj 

hemoroidi

čaj iz šentjanževke

Krepi ožilje.

ognjičevo mazilo

olje iz šentjanževke (oljni obkladek)

zgaga

majaronov čaj ali kapljice

Blaži prebavo.

Krepi želodec.

čaj iz trpotca

rdeči brest

kumina

delovanje ledvic

čajna mešanica (malinovi listi, melisa, plahtica, šipek,  preslica, kopriva)

Vzdržuje in spodbuja delovanje ledvic.

pokanje kapilar na nogah

ajda

Krepi kapilare žilne stene in s tem preprečuje pokanje kapilar na nogah; posledično vplivamo tudi na ledvice in s tem preprečujemo nastajanje raznih vnetij.

vnetja

nosečniška sladkorna

čajna mešanica (breza, oves, ognjič, kopriva, melisa)

za premagovanje nosečniške sladkorne

šipek

bezgov čaj

regrat

koprivni čaj

zaprtost

napenjanje

črevesne težave

regrat

Spodbuja delovanje ledvic in jeter, razstruplja.

kopriva

Razstruplja, nežno spodbuja črevesno peristaltiko.

kumina

Lajša črevesne težave in napenjanje.

oves

Preprečuje rast škodljivih bakterij in gliv,

ureja floro črevesja, prebavne sokove in fermente, s tem pa zmanjšuje težave z zgago, zaprtjem, hemoroidi.

zastajanje vode

koruzni laski (lahko delujejo preveč agresivno)

Diuretik, sprošča mehur, lajša izločanje vode.

kumina (je manj agresiven diuretik)

porod

malinovi listi in plahtica

za lažji porod

kumina

manj boleči popadki in lažji porod

poprova meta

robida

Malina ščiti pred splavom in širi medenične kosti.

sivka

po porodu

plahtica

Ugodno vpliva na novorojenčka in lajša porod, po porodu pa urejuje menstrualni ciklus; za krepitev maternice.

šentjanževka

poporodna depresija

boleči poporodni popadki

kamilica

kumina

Pospešuje izločanje mleka.

janež

majaron

materina dušica

krvavitve po porodu

melisa

poprova meta – poparek

Obkladek na prsi sprosti izločanje mleka.

žalost, depresija

šentjanževka

Blaži žalost in depresijo (pred in po porodu).

 

anemija

kopriva

Pomaga pri slabokrvnosti.

materina dušica

sok rdeče pese

visok krvni pritisk

materina dušic

Znižuje povišan krvni tlak.

sok rdeče pese

poprova meta

beli tok

kopriva

Čaj blaži vaginalno vnetje (izpiranje).

melisa

plahtica

kopriva

rman

*Priporočilo posameznih zelišč ni nujno priporočilo vsakega zeliščarjev.

Navodilo za pripravo čajev

Za pripravo čaja vzamemo 10 g posušene rastline na ½ l vode. Liste in cvetove poparimo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato čaj precedimo in ga pijemo po požirkih preko dneva ali pa popijemo 3 skodelice dnevno.

Kamilico poparimo in pustimo namakati le 3 minute. Čaj iz cimeta pripravimo tako, da 15 g cimeta kratko prevremo, prekrito pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Čaji iz korenin ali plodov (kumina, janež, šipek) morajo vreti 10 minut.

Za izbiro ustreznega čaja ali čajne mešanice se posvetujete s fitoterapevtom (zeliščarjem). Uživanje čaja ali mešanice naj traja toliko časa, da izginejo težave. Vendar pozor! Pri uživanju zdravilnih čajev bodite pazljivi, pijte v zmernih količinah, ne pretiravajte.

Zdravilne rastline, ki so med nosečnostjo prepovedane:

  • Odvajala, ki s svojim močnim delovanjem na prebavila posredno delujejo tudi na maternico: krhlika, sena, laneno seme, aloe vera, vratič, kislica.
  • Zelišča, ki vzpodbujajo delovanje maternice: angelika, kordabenedikta, veliki oman, pehtran, rman, vinska rutica, žajbelj.
  • Zelišča, ki vsebujejo alkaloide, eterična olja, ki predstavljajo nevarnost za otroka: krvavi mlečnik, rman, pelin, brinove jagode, žajbelj (zavira tvorbo mleka), kamilica, timijan, češmin. Kot začimbe in v manjših količinah pa lahko: origano, majaron, rožmarin, sivka.
  • Ostala zelišča, ki se jih je v nosečnosti bolje izogibati: kolmež, pegasti badelj, sladki koren, timijan, janež, baldrijan, zelena.
  • Tudi čaj iz šentjanževke lahko pijemo le v manjših količinah.
Milan Kalan z Zeliščne kmetije Kalan opozarja: “Čajne mešanice služijo za potenciranje delovanja zdravilnih rastlin. Če je mešanica narobe sestavljena, lahko iz nje izvlečemo nepravilno delovanje.”

Veliko nosečniških težav in poporodnih težav lahko uspešno blažimo ali odpravimo s homeopatskimi proizvodi. Prav tako lahko s homeopatskimi proizvodi pripravimo telo na lažji porod. Vendar pa je za to potreben posvet s homeopatom.

Bachove kapljice

Bachove kapljice so cvetni pripravki, ki lajšajo čustvene težave in stiske in so priporočljive tudi v nosečnosti, ko pazimo na to, da agresivni kemični pripravki ne bi negativno vplivali na otroka. Bachove kapljice pomagajo prebroditi težja obdobja v nosečnosti ter olajšajo porod, pomagajo pa tudi pri poporodni depresiji in obdobjih nespečnosti.

Refleksoterapija

To je metoda naravnega zdravljenja, ki temelji na principu, da so na stopalih in dlaneh refleksne točke, ki odgovarjajo posameznim delom človekovega telesa. Refleksoterapija je ena bolj priljubljenih komplementarnih terapij za ženske pred, med in po nosečnosti. Pomaga pri uravnovešanju čustvenih, hormonskih in fizičnih sprememb znotraj ženskega telesa in pri vzpostavitvi telesnega ravnovesja, s čimer ima ženska najboljše možne pogoje za zanositev in zdravo nosečnost, skozi katero telo doživlja velike spremembe. Refleksoterapija lahko olajša porod in pripomore k lažjemu prilagajanju življenjskim spremembam po porodu. Redni obiski refleksoterapevta med nosečnostjo omogočajo najboljše pogoje za še nerojenega otroka, za porod in prve mesece otrokovega življenja. Refleksna masaža stopal je za nosečnico in dojenčka zelo sproščujoča. Masaža v nosečnosti pomaga telesu, da med hitrimi spremembami ostane uravnoteženo. Refleksoterapija je za nosečnice po tretjem mesecu zdrave nosečnosti popolnoma varna in odpravlja pogoste nosečniške težave, kot so: glavoboli, bolečine v vratu in hrbtenici, zaprtje, nihanje razpoloženja, živčnost in stres, išias, jutranje slabosti, zgaga, nespečnost in utrujenost. Dodatna prednost refleksoterapije med nosečnostjo je tudi to, da so dojenčki mamic, ki so med nosečnostjo hodile na refleksno masažo stopal, pogosto bolj umirjeni.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here