Lajajoč kašelj pri otroku

0
3813

Lajajoč kašelj pri otroku je znak okužbe grla – laringitisa. Na tem predelu so dihalne poti najožje, zato lahko zelo hitro povzroči resno zaporo dihalnih poti.

Mark Kačar, dr. med., v videu pojasni, da po lajajočem kašlju prepoznamo laringitis, ki lahko hitro vodi do zapore dihalnih poti, in poda nasvet, kako si lahko pomagamo sami.

Pri laringitisu gre za okužbo struktur grla. Ker je to najožji del dihalne poti, lahko zelo hitro pride do resne obstrukcije (zapore) in posledično hitre ogroženosti otroka. Za laringitis je značilen lajajoč kašelj. Ko ga boste slišali, boste takoj vedeli, da to ni navaden kašelj. Laringitis zelo hitro napreduje, zato priporočamo, da čim prej obiščete zdravnika. Tudi če gre za samoomejujočo obliko, je bolje, da zdravnik zgodaj vidi otroka in odredi nadaljevanje.

Edina stvar, ki jo lahko storite, je, da otroka pomirite, preprečite jok in mu morda omogočite vdihavanje navlaženega zraka, če imate vaporizator. Sicer pa pomaga, če odprete okno, da dobi nekaj svežega zraka in občutek, da dobiva zrak.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here