Lahko test nosečnosti pokaže napačen rezultat?

0
4454
Test nosečnosti
Test nosečnosti

Če mislite, da ste noseči, vendar je test nosečnosti negativen, je to lahko iz več razlogov.

Nekatere ženske že kmalu po oploditvi in ugnezdenju jajčeca v maternici začutijo, da se je nekaj spremenilo. Vzrok za to je lahko goreča želja, da bi imeli otroke ali pa popolno žensko občutenje lastnega telesa. Izostanek menstruacije je eden izmed prvih znakov v nosečnosti (v 90 odstotkih vseh primerov pomeni nosečnost). Seveda bi najraje opravili test nosečnosti že takoj prvi dan po izostanku menstruacije, vendar pa je bolje počakati nekaj dni, ko bo vsebnost nosečniških hormonov v telesu že dovolj velika, da vam bo dala zanesljive informacije.

Testi nosečnosti za domačo uporabo merijo hormon v urinu, ki se imenuje humani horionski gonadotropin (hCG), ki je prisoten samo takrat, ko je ženska noseča in se je jajčece ugnezdilo v maternico. Nekateri testi nosečnosti so bolj občutljivi od drugih in ta hormon zaznajo že, ko vam prvi dan zamuja menstruacija. Spet drugi pa hormona hCG ne zaznajo že tako zgodaj v nosečnosti. Iz tega razloga imate pri marsikaterih testih nasvet, da ga ponovite čez nekaj dni, ali pa je dodan celo dodaten test ali testni trak. Na rezultat vpliva tudi čas odvzema vzorca urina. Rezultat bo najbolj natančen zjutraj.

Če je nosečnostni test pozitiven, je naslednji korak posvet in pregled pri ginekologu, ki bo potrdil ali izključil nosečnost in ​​obravnaval kakršne koli nadaljnje ukrepe. Dobili boste materinsko knjižico. Nosečnica sedaj ni odgovorna samo zase, ampak pomembno prispeva tudi k razvoju in rasti ploda. Potrebno je spremeniti prehranjevalne navade, pomemben je vnos vitaminov, mineralov in elementov v sledovih, imate pa tudi nekatere omejitve, ki jih je treba upoštevati v času nosečnosti (alkohol, cigarete, droge).

Napačen življenjski slog neredko povzroči razne zaplete in posledice. Pogoste posledice so spontani splav, prezgodnji porod in okvare na plodu. Še posebej v prvem trimesečju nosečnosti je tveganje za spontani splav zelo visoko, zato bodite sploh v tem času še posebej pazljivi. Nosečnost je za večino žensk in njihovih partnerjev zelo poseben čas. Nosečnice jo doživljajo zelo intenzivno in zelo čustveno. V večini primerov prevladuje veselje, ampak tudi čustveni padci niso nič nenavadnega. Nenaden jok, tesnoba in strah se največkrat pojavljajo prav v prvih tednih nosečnosti. Večina nosečnic se otroka močno veseli in se že takoj začne izobraževati z branjem knjig o dojenčkih in brskanjem po spletu, kmalu pa že tudi zaidejo v otroške trgovine. Nosečnica razvija povsem drugačen občutek lastnega telesa in pogosto lahko že v zgodnji nosečnosti na ženski opazite, da je drugačna.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj