Lahko stres vpliva na plodnost?

0
2660
Nosecnost
Nosecnost

Tudi stres je lahko eden izmed dejavnikov, ki preprečijo zanositev. Razlog za to je, da stres lahko vpliva na delovanje hipotalamusa. To je del možganov, ki nadzira naš apetit in naša čustva in ureja ovulacijo skozi hormone. Torej, če čutite, da ste pod stresom, bo morda vaša ovulacija zamujala, ali pa je sploh ne bo. V takšnem primeru se vam zato ne splača računati plodnih dni, saj morda ovulacije na bo takrat, ko bi morala biti.

Pomembno je razlikovati med trajnim in nenadnim stresom. Telo se na vsakdanji stres navadi, zato je verjetno, da bo ovulacija potekala redno. Ob nepričakovanem stresu (smrt v družini, ločitev) pa se lahko ciklus spremeni. Tudi pozitiven stres lahko vpliva na vaš ciklus. Nekatere ženske poročajo o nerednih ciklusih v obdobju, ko se pripravljajo na poroko, kar je posledica pozitivnega stresa. Torej ni pomembno, ali gre za pozitivni ali negativni stres – oba imata vpliv na ovulacijo.

Vir: BabyCenter

Vprašanje uporabnice: S partnerjem sva enakega mnenja, da si počasi želiva naraščaja. Ker ima on v začetku julija podaljšanje pogodbe za nedoločen čas, sva se odločila, da bi do takrat počakala. Ko pa bova imela zagotovljeno finančno stabilnost, pa sva pripravljena začeti poskušati. Jaz imam namen imeti zagovor magisterija v začetku septembra, 12. septembra pa se poročiva. Zagovor magisterija predstavlja nek kratkotrajen stres, stres pred poroko pa je tudi tisto, ki kmalu mine, nekoliko bolj pozitiven stres. Zanima me, če bi nama slučajno uspelo zanositi v prvi ovulaciji, kako takšen stres mamice vpliva na dojenčka? Ali svetujete, da s poskušanjem počakava do septembra, ko bodo ti dogodki mimo?

Odgovor Saša Trampužu, dr. medicine specialist ginekologije in porodništva:

Kot ginekolog v zvezi poteka nosečnosti ne vidim večjih problemov, tudi če zanosite takoj.

Ob tem vam je verjetno znano, da priporočamo uporabo folne kisline že tri mesece pred planiranjem nosečnosti. Verjetno jo že tudi jeste. Ker pa ste navedli nekaj lepih dogodkov, ki vas čakajo v septembru, pa imam mogoče tudi pomisleke.

Večkrat se nam dogaja, da imajo nosečnice slabosti, bruhanja, vrtoglavice, slabo počutje, krvavitve… Take težave vam lahko tudi neugodno vplivajo na zagovor magisterija, kvarijo vašo poroko.

Ob tem pa navajam samo še podatek, da nam do 20% nosečnosti v prvem trimesečju propade, ne glede na to, kaj delate.

1.teden01

 

Preberite tudi Izboljšajte možnosti zanositve.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here