Laboratorijske preiskave v nosečnosti

0
6060

Laboratorijske preiskave v nosečnosti

Pri prvem pregledu nosečnice se opravi tudi vrsto laboratorijskih preiskav kot so hemogram, preveri se urin, krvno skupino ABO in Rh faktor, Coombsov test, test na sifilis, test za toksoplazmozo in za hepatitis B ter po potrebi še druge preiskave. Oglejte si video z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Če je kakšen problem pri stereoloških preiskavah, se žensko pokliče, da pride na ponoven odvzem krvi, na primer, če je toksmoplazma pozitivna. Spet se jo pokliče čez dva ali tri tedne in se pregleda protitelesa, da se ugotovi, ali gre za staro okužbo. S Coombsovim testom se lahko ugotovi, kaj je bil problem. Potrebni so pregledi tokoplazme, sifilisa, slednje v zadnjih letih niti ne toliko, sedaj pa je to spet precej v porastu, zato je ta preiskava kar pomembna, ker če je ugotovljen, sifilis pušča zelo hude posledice na plodu. Pregleda se celoten hemogram, torej vsebnost hemoglobina v krvi, levkocitov, trombocitov, kakšna je gostota krvi in pa pregled urina, tu se pregleda prisotnost bakterij, proteinov, sladkorja.

Pregled urina se izvaja na vsakem pregledu skozi celotno nosečnost, hemograma pa navadno ni potrebno, se pa večkrat preveri hemoglobin. Preveri se tudi krvna skupina in rhd faktor ter se izvaja Coombsov test, pri čemer se določi, ali je bila ženska kdaj v stiku s kakšno tujo krvjo, ki njena in ni identična njeni krvni skupini.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here