DojenčekIgre z dojenčkomKvalitetno preživljanje prostega časa

Kvalitetno preživljanje prostega časa

Kaj pomeni kvalitetno preživljanje prostega časa s svojim otrokom

»Kvalitetno preživljanje prostega časa s svojim otrokom pomeni, da so starši res z otrokom v odnosu ‘ena na ena’. Torej, da obenem ne govorijo po telefonu, gledajo elektronske pošte, kuhajo, gledajo televizije ipd., otrok pa jih pri tem opazuje in praktično nima nič od starša. Osebno menim, da je bolj pomembno, kako preživiš dani čas, in ne, koliko je tega časa,« pravi dipl. vzg. Jana Mali.

Kako se tega lotiti

Najučinkovitejše so pravzaprav povsem enostavne stvari: skupaj z otrokom berite knjigo, rišite, ustvarjajte, se igrajte z žogo, pojte, se igrajte družabne igre, skratka marsikaj lahko počnete skupaj, vse to pa mora biti prilagojeno starosti in sami osebnosti otroka (nekateri radi ustvarjajo, drugi se raje športno udejstvujejo ipd. – upoštevajte to pri izbiri dejavnosti!). »Otrok naj začuti, da smo tam zaradi njega in da nama je obema fino, da sva skupaj in se skupaj igrava, pospravljava, jeva, pripravljava mizo, briševa posodo … Otroci čutijo srčno kulturo, mi pa se potrudimo, da smo prijazni, nasmejani, uporabljamo vljudnostne izraze in se spoštujemo,« pravi Malijeva.

Nekaj namigov, kaj vse lahko počnete skupaj z otroci:

Mama in hči
Mama in hči
Na gibalnem področju
  • Pojdite na sprehod v okolici doma ali na bližnji hrib in se ob tem pogovarjajte o predmetih, mimo katerih greste, ali spreminjajoči se naravi, sosedovi muci, vlaku, ki pelje mimo, babice …
  • Igrajte se z žogo: mečite na koš, žogo si podajajajte, zbijajte keglje, brcajte v gol.
  • S kolesi, skiroji, rolerji, lahko pa tudi zgolj tečete po poligonu, ki ga naredite na dvorišču s škatlami, stožci, različnimi ovirami.
  • Če na radiu ali po televiziji slišite glasbo, primite otroka in zaplešita skupaj – otroci zelo radi plešejo in pojejo. Še bolj zabavno bo, če se vključi cela družina. »Otroku je nadvse zabavno, če z vami zapleše, skače in ploska. Saj ni treba, da vas vidi še kdo razen domačih. Otroka ne moti, če pojete malo po svoje, ampak uživa ob skupnem petju in plesu. Lahko zavrtite CD in plešete kot nori – zabava je zagotovljena,« pravi vzgojiteljica.
Na jezikovnem področju
Branje knjigic.
Branje knjigic.
  • Jana Mali pravi: »Branje je kultura naroda. Z njim otroku razvijamo razumevanje, povečujemo besedni zaklad in burimo neskončno domišlijo. Preberite mu pravljico. Ko bo vaš dveletni otrok že osmič dejal “Še!”, vedite, da ste na dobri poti k razvoju bralne kulture. Res je včasih branje zaradi slikanic otrokom privlačnejše kot sedenje in poslušanje, vendar ilustracije omejujejo otrokovo domišljijo. Vključite tudi partnerja in starejše otroke. Če bo pravljici vsak dodal še kakšen svoj konec in novo osebo, bo toliko bolj zanimiva in vsakič enaka in drugačna hkrati.«
  • Z otrokom se čim več pogovarjajte: o stvareh, ki ji vidite v danem trenutku, o reviji, ki jo skupaj prebirata, med obroki, med pospravljanjem ipd.
Na umetniškem področju
  • Obiščite galerijo, muzej, jamo, gledališče. Pazite, da predstave in ogledi niso predolgi ter da so primerni starosti vašega otroka. »Vendar ne bodimo preveč zahtevni. Če otrok hodi (pa ne po odru), to ne bi smelo preveč motiti drugih. Če preveč “sodeluje”, zapustite prostor in omogočite drugim zbrano gledanje.«
  • Ustvarjajte z otrokom: jeseni nabirajte jesenske plodove, poleti na morju naberite školjke, spomladi natrgajte rožice in jih dajte posušiti, v trgovinah s kreativnim materialom kupite maso za oblikovanje, različne polizdelke in doma izdelujte najrazličnejše stvari: izdolbite bučo za noč čarovnic, izdelajte novoletne čestitke, naredite si pustno masko ali celo kostum iz odpadnega materiala, izdelajte dekoracije in poživite dom ali otroško sobo, skratka bodite ustvarjalni.

<b>Vsa ta področja so med seboj seveda prepletena:</b>
Hkrati, ko otroku namenite svoj čas in v tem uživate, čeprav je včasih naporno, boste utrdili odnos z njim, poleg tega se bo uril v različnih veščinah na različnih razvojnih področjih. Gospa Mali še posebej poudarja: »Igrajte se! Uporabite lutke, igračke, predmete, družabne igre, naravne materiale, odpadne materiale – za mlajše so škatle zakon!«

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj