Kum

0
1029
Kum
Kum

Najvišji vrh Dolenjske.

Tickless

Kum je viden skoraj z vseh delov Slovenije in je najvišji vrh Zasavja in Dolenjske, zato ga Zasavčani imenujejo tudi Zasavski Triglav, Dolenjci pa Dolenjski Triglav.

Je odlično razgledišče, za otroke pa so gotovo zapeljivejša igrala, gugalnice in peskovnik ter oskrbnikova kužka Luna in Zoki ob koči. Ob lepem vremenu je razgled s Kuma osupljiv. kum4Celo Klek nad Ogulinom je videti proti jugu, pa Snežnik in Nanos, proti zahodu Trnovski gozd in naprej proti Julijskim Alpam s Triglavom, se vidijo Karavanke in venec Kamniških Alp proti severu, koroške gore Uršlja in Peca pa Rogla in Pohorje, in vsi bližnji hribi in nato proti vzhodu s Hrvaško Sljeme in Gorjanci. Pri razgledovanju vam pomaga tudi razgledna tabla, ki stoji ob cerkvenem stolpu.

kum

Najprimernejše izhodišče je Lontovž, kamor se lahko pripeljete z avtomobilom skozi vas Dobovec. Že s ceste, ki pelje na Dobovec bo otrokom zanimiv najvišji dimnik v EU, to je elektrarniški dimnik, visok je 360 m. V vasi Dobovec je v križišču za Lontovž na ogled postavljena stara živinska vaga, v Lontovžu pa opuščeno smučišče. Ker prihaja čas zime, je priporočljiva oprema – otroške sani za spust s hriba. Spomladanski čas je zapeljiv predvsem zaradi množice kronic in čemaža. Za normalne pohodnike je to dobre pol ure, za malčke pa dobro uro.

Na vrhu stoji cerkev sv. Neže in planinska koča, kjer so klopi in prostor za igro. Kum je prepoznaven tudi po RTV oddajniku, ki stoji na tem mestu že od leta 1957, v letu 1991 je bil bombardiran, nato pa obnovljen in spet služi svojemu namenu.

kum1

Opis poti

Najprimernejše izhodišče je Lontovž, kamor se lahko pripeljete z avtomobilom skozi vas Dobovec. Za pot iz ljubljanske ali štajerske smeri, izberite na avtocesti izvoz Trojane, nato pa skozi Izlake in Zagorje proti Trbovljam po regionalni cesti. Ko pripeljete do Trbovelj oziroma do savskega mosta, se v semaforiziranem križišču usmerite za Dobovec oziroma Kum. Ozka asfaltirana pot vijuga do vasi Dobovec, tu pa tik nad cerkvijo bodite pozorni na razpotje. Držite se desno za smer Lontovž in Kum in kmalu cesta pripelje iz gozda do travnatih pobočij doline Lontovž. Če pa ni prave volje za hojo, nadaljujte z vožnjo do vrha Kuma, kjer se cesta tudi konča. Parkirišče je urejeno tik pod vrhom.

Vir: Planinsko društvo Kum Trbovlje, Marjeta Bricl, predsednica društva, slike arhiv PD Kum

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here